Bivši malezijski premier na sodišče s počasnimi koraki

Še ena majhna zmaga 66-letnega Nadžiba in leglu podivjane korupcije  

Objavljeno
19. avgust 2019 16.15
Posodobljeno
19. avgust 2019 16.23
66-letnega Nadžibu že sodijo zaradi škandala v zvezi z družbo SRC, ki je prav tako del širše zgodbe o korupciji. FOTO: Afp
Bivšemu malezijskemu premierju Razaku Nadžibu je znova uspelo. Le nekaj ur pred začetkom sojenja zaradi poneverbe velike vsote denarja iz državnega sklada za razvoj, poimenovanega 1MDB, je njegovim odvetnikom uspelo narok preložiti na prihodnji ponedeljek. To je bila še ena majhna moralna zmaga 66-letnega Nadžiba, ki mu sicer že sodijo zaradi škandala v zvezi z družbo SRC, ki je prav tako del širše zgodbe o razvojnem skladu kot leglu podivjane korupcije.

Dokumentacija, povezana s tem primerom, obsega več kot tisoč strani, imenovanih je okoli 60 prič, ki jih bodo poklicali na sodno razpravo, proti Nadžibu pa so vložili 42 obtožnic za kriminalna dejanja korupcije in pranje denarja, katerega vsota domnevno presega 4,5 milijarde dolarjev. Bivši premier še vedno vse zanika in trdi, da gre za politični proces in željo njegovih nasprotnikov, da bi ga videli za rešetkami. »Če bi ostal na svobodi, bi jim to lahko povzročalo probleme,« pravi Nadžib.

image
Odločitev o ustanovitvi 1Malaysia Development Berhada, državne investicijske družbe, na katere čelu je bil Nadžib osebno, se je hitro sprevrgla v nekaj povsem drugega. FOTO: Olivia Harris/Reuters


Nov gospodarski model


Ni težko ugotoviti, kdo so ti njegovi nasprotniki. Po Nadžibovem mnenju so to sedanji premier Mohamad Mahathir in ljudje okoli njega. Čeprav sta bila vse do nedavnega v dobrih odnosih, je bil eden od razlogov, da se je 94-letni Mahathir vrnil v politiko in lansko pomlad znova prevzel funkcijo premiera, prav njegovo spoznanje, da je treba Malezijo rešiti pred korupcijo, ki jo razjeda.
Nadžib se je, kot se to običajno dogaja, s svojo politiko osredotočil na »nov gospodarski model«, o katerem je trdil, da bo pospešil preobrazbo Malezije v državo z visokimi prihodki. Čeprav gre za 4. največje gospodarstvo v Jugovzhodni Aziji in 35. gospodarstvo na svetovnem seznamu, znaša bruto domači proizvod na prebivalca še vedno okoli 10.000 dolarjev, kar Malezijo uvršča ob Kitajsko.

Odločitev o ustanovitvi 1Malaysia Development Berhada, državne investicijske družbe, na katere čelu je bil Nadžib osebno, se je hitro sprevrgla v nekaj povsem drugega. Z denarjem iz tega sklada se je kupovalo luksuzne vile, zasebna letala in razkošne jahte. Samo ena od teh jaht je stala 126 milijonov dolarjev, kar je, seveda, v hipu pritegnilo pozornost javnosti.

Ker je Nadžibov 1MDB kupoval v najmanj šestih državah po vsem svetu, je sumljivo delovanje tega sklada medijsko pozornost najprej pritegnilo v Veliki Britaniji, kjer je začel Sarawak Report, spletni portal, ki je osredotočen na odkrivanje ozadja velikih bogastev, že avgusta 2015 brskati po podrobnosti »novega gospodarskega modela«. Nadžib je v nagovoru članstvu svoje takratne stranke UMNO namignil na prva tovrstna poročila in zahteval, naj »se belci ne vmešavajo v malezijske notranje zadeve«.

image
Še ena majhna zmaga 66-letnega Nadžiba in leglu podivjane korupcije. FOTO: Soe Zeya Tun/Reuters


Dragocena hvaležnost


Le nekaj dni po tem, ko so raziskovalni novinarji »zapiskali na piščalko«, je malezijska protikorupcijska komisija ugotovila, da je bilo na premierjev osebni račun nakazanih 2,6 milijarde malezijskih ringitov (560 milijonov evrov). Komisija ni ugotavljala, kdo so bili donatorji, ker je vse skupaj izzvalo pozornost opozicije, pa je Nadžibov strankarski sodelavec pojasnil, da je denar prispel iz Saudske Arabije, in to v znamenje hvaležnosti premierju za njegovo sodelovanje v boju proti Islamski državi.

Istega leta so začeli tudi ameriški preiskovalci slediti velikim vsotam denarja, ki se je porabil v ZDA ali pretakal skozi družbe, kot je SRC, kjer so ga »oprali«, nato pa je znova končal v Nadžibovem žepu ali žepu katerega od njegovih družinskih članov. Leta 2016 je ameriško pravosodno ministrstvo sprožilo proces za odvzem premoženja, vrednega več kot milijardo dolarjev, od posameznika, ki so ga poimenovali »malezijski funkcionar 1«.

Nadžiba je 3. julija lani aretirala malezijska protikorupcijska komisija, dan pozneje pa so proti njemu vložili obtožnico. Po plačilu varščine so ga izpustili na svobodo, od takrat pa sodni proces za poneverbo denarja prek SRC nenehno prelagajo, proces, ki zadeva 1MDB, pa se sploh še ni začel. Pravica stopa z zelo počasnimi koraki.

image
Na sliki malezijski kralj in kralijca ter premier Mohamad Mahathir v ozadju. FOTO: Mohd Rasfan/Afp