Blokada prištinskega sistema uprave na severu Kosova

Župani večinsko srbskih občin so svoj odstop utemeljili z diskriminatarno politiko kosovske vlade.
Fotografija: Mike Pompeo je pozval Prištino, naj se vzdrži provokacij, ki povečujejo napetosti. FOTO: Brendan Smialowski/AFP
Odpri galerijo
Mike Pompeo je pozval Prištino, naj se vzdrži provokacij, ki povečujejo napetosti. FOTO: Brendan Smialowski/AFP

ZDA so pozvale kosovsko vlado k odpravi carin na blago iz Srbije in BiH. Albanija je podprla trgovinsko vojno Kosova s Srbijo, odnosi med Prištino in kosovskimi Srbi pa so se zaostrili. Župani štirih večinsko srbskih občin na severu Kosova so danes odstopili s svojih položajev. Sodišča so prenehala z delom, lokalne skupščine pa so prekinile komunikacije s Prištino.

Župani občin severna Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok in Zvečan so svoj odstop utemeljili z diskriminatarno politiko kosovske vlade. Prvi mož severne Kosovske Mitrovica Goran Rakić je  potrdil, da je odstopil zaradi zvišanja carin in operacije kosovskih policijskih sil, v kateri so aretirali štiri kosovske Srbe. Skupščine občin so sklenile, da bodo ukrepi veljali do umika odločitve Prištine o uvedbi 100-odstotnih carin na uvoz srbskega blaga.


Washington poziva k odpravi carin


Direktor srbskega urada za Kosovo Marko Đurić je pojasnil, da prištinski sistem uprave na severu Kosova ne bo deloval, ker je Priština pohodila bruseljski sporazum in z njim obrisala tla. Na ta način je pokazala, da je ne zanima niti oblikovanje skupnosti srbskih občin niti spoštovanje človekovih pravic Srbov. Sklenil je z besedami, da je kosovskim Srbom dovolj, saj imajo svoje institucije in sistem upravljanja v Srbiji, za katerega se bodo izborili.

Kosovski Srbi so na mirnem protestu v Kosovski Mitrovici sporočili, da ne bodo dovolili, da bi jih Priština s svojimi diskriminatornimi ukrepi prisilila v odhod. Kot so še poudarili, bodo samo enotni obstali in ostali na Kosovu. Zahtevali so tudi, naj Priština odpravi carine na srbsko blago, ki je prekinila uvoz iz obeh držav, in izpusti prijete Srbe.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v State Departmentu pozval predsednika Kosova Hashima Thaçija k odpravi carin na blago iz Srbije in BiH. Pompeo je poudaril pomen vladavine prava za trdno gospodarsko rast. Prištino je pozval, naj zagrabi priložnost za zgodovinsko celovito normalizacijo odnosov s Srbijo v procesu dialoga pod pokroviteljstvom EU. Po njegovem je normalizacija odnosov s Srbijo edina pot do bodoče priključitve zahodni skupnosti narodov za obe državi. Kosovsko vlado je še pozval, naj sodeluje s Srbijo in se izogiba provokacijam, ki povečujejo napetosti.

Washington se še ni odločil, da bi prešel od besed k dejanjem. Postavlja se tudi vprašanje, ali delujeta Thaçi in premier Ramush Haradinaj v navezi ali ne. Za dvig carin na blago iz Srbije in BiH so se odločili vsi pomembnejši albanski politični subjekti na Kosovu, vključno s Thaçijevo Demokratsko stranko Kosova (PDK). Thaçi se o njem javno še ni izrekel.


Albanija podpira trgovinsko vojno


Albanska vlada je na skupni seji s kosovsko vlado podprla zvišanje carin na blago iz Srbije na sto odstotkov. Po njeni oceni so ukrepi sicer neracionalni, vendar razumljivi, ker gre za upravičen politični odgovor Kosova na dejanja Srbije. Albanski premier Edi Rama je ocenil, da skuša Srbija zabosti Prištino v hrbet in napovedal enak ukrep za kosovske Srbe ter odpravo še zadnjih trgovinskih ovir za kosovske Albance.

Rama je napovedal ničelno carino za južni del Kosova, kjer živijo večinoma Albanci, in 100-odstotno carino za sever, kjer živi večinoma srbska manjšina. V isti sapi je dejal, da je Albanija zainteresirana za izgradnjo strateških odnosov s Srbijo, vendar Beograd ne bi smel imeti dveh obrazov - enega za Kosovo, drugega pa za Albanijo. Skupno sejo vlad sta Rama in Haradinaj sklenila z rokami, s katerimi sta oblikovala simbol orla, osrednji simbol albanske zastave, ki jo imajo za svojo tudi kosovski Albanci.

Srbski zunanji minister Ivica Dačić se je odzval z ugotovitvijo, da so po teh napovedih Rame vsakršna srečanja o sodelovanju v regiji nesmiselna. Po njegovi oceni je Rama ubil regionalne dogovore o sodelovanju in enotni gospodarski prostor.

Komentarji: