Bloomberg v strahu, da nihče ne bo premagal Trumpa, vložil kandidaturo za demokratsko nominacijo

Donald Trump je ob novici, da Bloomberg razmišlja o potegovanju za nominacijo, dejal, da ni nikogar, s komer bi se raje pomeril, kot z »malim Mihcem«.

Objavljeno
09. november 2019 08.24
Posodobljeno
09. november 2019 08.32
Michael Bloomberg je bil župan New Yorka od leta 2002 do 2013. FOTO: Carlo Allegri/Reuters
STA
STA
Nekdanji newyorški župan, milijarder Michael Bloomberg je v petek vložil kandidaturo za demokratsko nominacijo na predsedniških volitvah v ZDA prihodnje leto. Kot je pred tem sporočil njegov tiskovni predstavnik, se namreč boji, da nihče od kandidatov, ki se že potegujejo za demokratsko nominacijo, ne more premagati predsednika Donalda Trumpa. Bloomberg je dokumentacijo oddal v Alabami, tik preden se je v tej zvezni državi iztekel rok za vlaganje kandidatur.

Demokratska stranka v Alabami je Bloomberga že uvrstila na seznam kandidatov za predsedniško nominacijo, ki je objavljen na njeni spletni strani. V tej zvezni državi na jugu ZDA bodo primarne volitve demokratov potekale 3. marca.Da Bloomberg razmišlja o kandidaturi, je v četrtek tvitnil njegov tiskovni predstavnik Howard Wolfson. Kot je sporočil, se namreč 77-letni milijarder boji, da nobeden od sedanjih demokratskih kandidatov na volitvah ne more premagati predsednika Donalda Trumpa.

»Mike je vse bolj zaskrbljen, ker trenutno nabor kandidatov ni dober,« je ocenil Wolfson. Bloomberg je sicer še marca letos zagotovil, da ne bo kandidiral, napovedal pa je, da bo finančno podprl demokrate. Trump je ob novici, da Bloomberg razmišlja o potegovanju za nominacijo, pred Belo hišo dejal, da ni nikogar, s komer bi se raje pomeril, kot z »malim Mihcem«. »Poznam Michaela. Postal je navaden nič. Nima čarovnije, da bi se dobro obnesel,« je dejal.

image
Med 17 demokratskimi kandidati za nominacijo bi lahko kandidatura milijarderja in filantropa tako le tri mesece pred primarnimi volitvami močno premešala karte. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters


Med 17 demokratskimi kandidati za nominacijo bi lahko kandidatura milijarderja in filantropa tako le tri mesece pred primarnimi volitvami močno premešala karte. Kot poroča Deutsche Welle, bi vključitev Bloomberga v demokratsko tekmo za nominacijo predstavljala veliko grožnjo nekdanjemu podpredsedniku Joeju Bidnu, ki se sooča z vse močnejšima tekmecema Elizabeth Warren in Berniejem Sandersom.

Bloomberg je bil župan New Yorka od leta 2002 do 2013. Kot glavni izvršni direktor in ustanovitelj finančnega, tehnološkega in medijskega velikana Bloomberg LP je ustvaril veliko bogastvo, katerega velik del je namenil v humanitarne namene.