Bo kandidirala za predsednico ZDA? »Kot sem rekla, nikoli ne reci nikoli«

Njen pohod je leta 2016 neslavno ustavil kandidat, ki mu skoraj noben resen analitik ni pripisoval možnosti uspeha.
Fotografija: Skoraj ne mine dan, da ne bi kandidature za demokratskega kandidata napovedala nova oseba. FOTO: Simon Dawson/Reuters
Odpri galerijo
Skoraj ne mine dan, da ne bi kandidature za demokratskega kandidata napovedala nova oseba. FOTO: Simon Dawson/Reuters

Nekdanja ameriška predsedniška kandidatka Hillary Clinton je v intervjuju za britanski radio BBC na vprašanje, ali namerava še kdaj kandidirati za predsednico, odgovorila: »Nikoli ne reci nikoli.« Dejala je, da je pod strašanskim pritiskom, ali naj aktualnega predsednika Donalda Trumpa izzove v boju za nov mandat. Veliko ljudi jo prepričuje, naj se znova poda v kampanjo. Čeprav teh vrat ni povsem zaprla, pa je dodala, da to trenutno ni v njenih načrtih. 

»Kot sem rekla, nikoli, nikoli, nikoli ne reci nikoli,« je povedala poraženka volitev leta 2016, ko je bil stolček sicer že skorajda njen, a jo je nato premagal kandidat, ki mu nihče ni pripisoval resnejših možnosti za zmago. Hillary Clinton je takrat sicer osvojila tri milijone glasov več kot Trump, vendar je ta zmagal po elektorskem sistemu.


Pohod v Belo hišo neslavno ustavil Trump


72-letna Clintonova je razkrila, da ves čas razmišlja, kakšna predsednica bi bila, če bi ji leta 2016 uspelo premagati Trumpa. »Res veliko razmišljam o tem. Kdorkoli bo prihodnje leto zmagal, bo imel težko nalogo, da popravi vse, kar je trenutno 'pokvarjeno',« je bila iskrena nekdanja ameriška državna sekretarka. 

Leta 2016 se je stranka vnaprej odločila, da bo demokratska kandidatka Clintonova, in niti trenutno vodilni v nacionalnih anketah Joseph Biden se ni odločil za kandidaturo, da ne bi oviral zgodovinskega pohoda prve ženske do Bele hiše. Pohod je potem neslavno ustavil njen protikandidat, je poročanje BBC povzela STA.

Hillary Clinton ves čas razmišlja, kakšna predsednica bi bila. FOTO: Š Joshua Roberts/Reuters 
Hillary Clinton ves čas razmišlja, kakšna predsednica bi bila. FOTO: Š Joshua Roberts/Reuters 


Letos je situacija nekoliko drugačna. Skorajda namreč ne mine dan, da ne bi kandidature za demokratskega kandidata napovedala nova oseba. Že zdaj jih je več kot 20, kljub nekaterim odstopom. Zadnji v vrsti je nekdanji newyorški župan Michael Bloomberg, ki je svojo odločitev utemeljil z besedami, da noben od drugih kandidatov proti Trumpu nima možnosti. 

Vendar pa mora Bloomberg najprej osvojiti predsedniško nominacijo demokratske stranke. Če mu to ne bo uspelo, se bo lahko na volitve podal kot neodvisni kandidat. Razmišljanje o kandidaturi je objavil tudi nekdanji demokratski guverner Massachusettsa Deval Patrick, poroča STA.

Republikanci teh težav nimajo. Čeprav se je prijavilo nekaj kandidatov, pa nimajo nobene možnosti, da bi ogrozili Trumpovo nominacijo za nov mandat. To je sicer običajno, saj sta ameriški stranki skozi zgodovino vedno dajali prednost aktualnemu predsedniku.

Preberite še:

Komentarji: