Bo Open Arms z migranti odplula proti Španiji?

Španija je humanitarni ladji Open Arms ponudila vplutje v andaluzijsko pristaniško mesto Algeciras.
Fotografija: Soočenje Open Arms in italijanske policijske ladje. FOTO: Alessandro Serrano/AFP
Odpri galerijo
Soočenje Open Arms in italijanske policijske ladje. FOTO: Alessandro Serrano/AFP

Španija je humanitarni ladji Open Arms ponudila vplutje v andaluzijsko pristaniško mesto Algeciras, je tvitnil španski premier Pedro Sanchez.

Na krovu ladje je še 107 migrantov, ki so tam že 18. dan, razmere na krovu pa so vse bolj kritične, je opozoril kapitan ladje Marc Reig.

Sanchez je v tvitu še zapisal, da Španija v primeru humanitarnih nujnih primerov vedno ukrepa. Zavzel se je za evropsko, urejeno in solidarno rešitev migracij. Španija se je za ta korak odločila zaradi »neverjetnega odziva italijanskih oblasti in, še posebej, notranjega ministra Mattea Salvinija, da zapre vsa pristanišča«, El Pais povzema sporočilo španske vlade.

Z ladje so se na ponudbo že odzvali. »Ponudbe Španije nismo zavrnili, a v situaciji, ko je 107 ljudi po 17 dneh na morju izmučenih in v izrednih razmerah, nismo sposobni prenesti še sedmih dni morja.«



Pet migrantov je z ladje skočilo v morje in začelo plavati proti obali Lampeduse, a so jih vrnili na ladjo. FOTO: Reuters
Pet migrantov je z ladje skočilo v morje in začelo plavati proti obali Lampeduse, a so jih vrnili na ladjo. FOTO: Reuters


Italijanske oblasti so včeraj sicer dovolile izkrcanje 27 mladoletnih migrantov. Salvini je izkrcanje dovolil potem, ko mu je znova pisal premier Giuseppe Conte. Ta ga je v soboto, tako kot že v pismu v sredo, pozval, naj dovoli izkrcanje mladoletnikov iz humanitarnih razlogov. V javnem pismu premierju Conteju je Salvini zapisal, da bo izkrcanje mladoletnih migrantov dovoli »proti (svoji) volji« samo zato, ker ga je tako prosil premier.

Spolitizirano situacijo z migranti sicer spremljajo nasprotujoče si novice. Tisk poroča o nevzdržnih razmerah na ladji. Pet migrantov je z ladje skočilo v morje in začelo plavati proti obali Lampeduse, a so jih vrnili na ladjo.

Po drugi strani je po poročanju medijev zdravnik, zatem ko je pregledal prvih 13 mladoletnih migrantov, ki so jim v petek v spremstvu sorodnikov dovolili izkrcanje zaradi zaskrbljujočega zdravstvenega stanja, izjavil, da niso bili bolni. Od 27 mladoletnikov, ki so ladjo zapustili včeraj, pa se jih je takoj po izkrcanju osem izreklo za polnoletne.

Conte je včeraj sicer znova potrdil, da je šest držav EU pripravljeno sprejeti migrante z ladje. To so Nemčija, Francija, Romunija, Luksemburg, Portugalska in Španija.

Na Lampedusi je mogoče v objektiv hkrati ujeti dopustnike in ladjo z migranti. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Na Lampedusi je mogoče v objektiv hkrati ujeti dopustnike in ladjo z migranti. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Komentarji: