Bo Trumpov pisatelj trilerjev uredil razmere na Balkanu?

Karierni diplomat in pisatelj političnih trilerjev Matthew Palmer, posebni odposlanec ameriškega zunanjega ministrstva za zahodni Balkan, je za Delo razkril svoj pogled na prihodnost regije. 
Fotografija: Matthew Palmer je karierni diplomat, ki bo skušal zahodnemu Balkanu vrniti vero, da ga Zahod ni pozabil. Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Matthew Palmer je karierni diplomat, ki bo skušal zahodnemu Balkanu vrniti vero, da ga Zahod ni pozabil. Foto Jože Suhadolnik

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je namestnika pomočnika tajnika Matthewa Palmerja imenoval za posebnega predstavnika za zahodni Balkan z glavno nalogo, da podpre približevanje držav te regije evro atlantskim integracijam. Diplomat in avtor političnih in diplomatskih trilerjev bo ameriški posrednik pri ključnih pogajanjih med Beogradom in Prištino in iskalec rešitev za bolj stabilno in funkcionalno Bosno in Hercegovino.

Palmer bo jutri in v torek nastopil na blejskem strateškem forumu. Vanj bodo uprte oči vseh držav regije, ki je v preteklih letih bolj ali manj upravičeno dobila vtis, da sta jo  EU in ZDA pustile na cedilu ter tako odprla prostor za krepitev vpliva Putinove Rusije in Turčije. »Zavedam se, da je to težko delo,« je Palmer svoje obete za uspeh ocenil v današnjem pogovoru za Delo.

Prespanski dogovor med Grčijo in Severno Makedonijo Palmer ocenjuje kot največji dosežek diplomacije v zadnjih letih v regiji, zdaj je EU na vrsti, da izpolni svoj del dogovora in državljanom Severne Makedonije ponudi jasnejšo evropsko vizijo. Vsem drugim v regiji bo EU s svojim odnosom do Severne Makedonije pokazala, kako resno lahko računajo na svojo prihodnost v EU.

Največji diplomatski dosežek v regiji v zadnjih desetletjih pa je zagotovo Daytonski sporazum, ki je ustavil vojno v Bosni in Hercegovini. Čeprav zlasti od dela srbskih in hrvaških voditeljev v BiH prihajajo jasni signali, da jim za Dayton ni mar, je Palmer prepričan, da je Daytonski sporazum še živ.

»Daytonski sporazum nikoli ni bil mišljen kot fiksen okvir, temveč je okvir, ki se spreminja, sam sem bolj naklonjen evoluciji kot revoluciji vpliva tega sporazuma,« pravi Palmer. Prihodnost in stabilnost regije in celotne Evrope bo v veliki meri odvisna od stabilnosti v BiH in še zlasti od uspešnosti reševanja kosovskega vprašanja.

ZDA so pri tem naklonjene kakršnikoli rešitvi, okoli katere se bosta Beograd in Priština uspeli sporazumeti, četudi bo ta rešitev vsebovala izmenjavo ozemelj in spremembo meja, je med drugim povedal Palmer v pogovoru, ki ga bomo v celoti objavili jutri zjutraj na delo.si in v tiskani izdaji časopisa Delo.

Komentarji: