Bocvana znova uvaja lov na slone

Ponovni lov na slone opravičujejo z naraščanjem konfliktnih situacij med njimi in ljudmi, kritiki v tem vidijo predvolilno potezo.
Fotografija: Četudi so se populacije slonov ponekod v Afriki povečale, se je njihovo število v celotni Afriki v zadnjem desetletju zmanjšalo za okoli 111.000 in zdaj znaša okoli 415.000. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Četudi so se populacije slonov ponekod v Afriki povečale, se je njihovo število v celotni Afriki v zadnjem desetletju zmanjšalo za okoli 111.000 in zdaj znaša okoli 415.000. FOTO: AFP

Afriški sloni so bili v Bocvani od leta 2014 varni pred lovci, a ni več tako. Tamkajšnja oblast je včeraj umaknila prepoved lova nanje. Po mnenju kritikov prepovedi je škodila tako poljedelcem kot tistim, ki jim je tovrstni lov prinašal finančno korist.

Bocvansko ministrstvo za okolje, naravne vire in turizem je objavilo, da je število slonov naraslo, z njim pa tudi konfliktne situacije med njimi in ljudmi ter škoda, ki jo sloni povzročajo poljedelcem.

V Bocvani živi okoli 130.000 slonov, kar ocenjujejo za največjo populacijo v Afriki. Pričakujejo, da bo napoved umika njihove zaščite pred lovci sprožila ostro nasprotovanje varuhov narave, ki tovrstno potezo označujejo za politično.

Odločitev bi utegnila omajati ugled Bocvane na področju varstva naravnih bogastev, povzročila pa bi lahko tudi padec obsega  turizma, ki predstavlja v državi drugi najpomembnejši vir dohodkov, takoj za rudniki diamantov. Bocvana je tradicionalna točka luksuznih safarijev.


Vrnitev lova kot poteza pred volitvami


Prepoved lova na slone so uveljavili za časa predsedovanja Iana Khame, znanega po občutljivosti do vprašanja varovanja narave, umikajo jo zdaj, ko je predsednik Mokgweetsi Masis. Uspešno lobiranje za ukinitev prepovedi pripisujejo pravnikom iz Bocvanske demokratske stranke, vrnitev lova ocenjujejo tudi za potezo pred volitvami, ki bodo oktobra, s katero naslavljajo predvsem volivce v ruralnem okolju.

Bocvana si je sicer skupaj z Namibijo, Zambijo in Zimbabvejem prizadevala za globalno prepoved trgovanja s slonovo kostjo. Četudi so se populacije slonov ponekod v Afriki povečale, se je njihovo število v celotni Afriki v zadnjem desetletju zmanjšalo za okoli 111.000 in zdaj znaša okoli 415.000. Zmanjševanje števila slonov pripisujejo predvsem trgovanju s slonovino.

Komentarji: