Bodo Rusi Sloveniji izdali račun za dobre odnose?

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je spomnil na dobre odnose med državama in si zaželel, da bi slovenska vlada dala svoj prispevek k reševanju Agrokorja.
Fotografija: Premier Rusije Dmitrij Medvedjev je spomnil na dobre odnose vzhodne velesile s Slovenijo in slovenskega kolega Marjana Šarca pobaral, kako namerava pomagati pri reševanju Agrokorja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Premier Rusije Dmitrij Medvedjev je spomnil na dobre odnose vzhodne velesile s Slovenijo in slovenskega kolega Marjana Šarca pobaral, kako namerava pomagati pri reševanju Agrokorja. FOTO: Reuters

Premier Marjan Šarec se danes z vladno delegacijo in desetčlansko gospodarsko delegacijo mudi na uradnem obisku v Moskvi.

Z dvodnevnim obiskom bi radi potrdili dobre odnose med državama, krepitev dvostranskega dialoga in iskanje možnosti za nadaljnji razvoj sodelovanja. Šarec je poudaril, da imata državi prijateljske odnose, ki so razvejeni na številnih področjih sodelovanja, od gospodarstva do kulture.

Velik del pogovorov obeh predsednikov vlad je bil namenjen gospodarskemu področju. Kljub ukrepom Evropske unije proti Rusiji zaradi kršitev ukrajinske suverenosti Slovenija ostaja zvesta partnerica Rusije zlasti na gospodarskem področju. Rusija je na devetem mestu med našimi izvoznimi partnericami in na petem mestu po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini.
 

Slovenija naj pomaga reševati Agrokor


Šarec pri Medvedjevu. FOTO: STA
Šarec pri Medvedjevu. FOTO: STA
»Zadovoljni smo s pozitivnim trendom gospodarskega sodelovanja,« je na pogovorih poudaril premier Šarec. »Dobro, da ste prišli z gospodarsko delegacijo,« je po poročanju STA dejal ruski predsednik vlade Dmitrij Medvedjev. Dobre odnose med državama zaznamuje nekaj večjih skupnih projektov, ki ostajajo odprti in se z njimi ukvarja slovensko-ruska medvladna komisija. Te odnose močno obremenjuje položaj nasedlega Agrokorja, ki je danes pod okriljem skupine Fortenova, to pa kot največji upniki obvladujejo ruske državne banke.

Slovenski Mercator je sestavni del Agrokorja, Medvedjev se je o reševanju te družbe pogovarjal tudi s hrvaškim vodstvom, a z rezultati pogovorov očitno ni bil preveč zadovoljen, poroča STA. Zagotovil je, da ruski lastniki, v prvi vrsti Sberbank, zagotavljajo stabilnost poslovanja močno zadolženega Agrokorja. »Dobro pa bi bilo, če bi se dogovorili, kako naprej,« je dejal Medvedjev in pozval Šarca, naj svoj prispevek da tudi slovenska vlada.
 

Šarec za ozemeljsko celovitost Ukrajine in za dialog


Predsednika vlad sta se pogovorila tudi o aktualnem zunanjepolitičnem dogajanju. Glede razmer v Ukrajini je Šarec poudaril, da Slovenija podpira ozemeljsko celovitost in neodvisnost Ukrajine ter se zavzema za uresničevanje sporazumov iz Minska. Zavzel se je za krepitev dialoga med vpletenimi stranmi in pozdravil nedavno izmenjavo ujetnikov med Ukrajino in Rusijo. Dejal je, da je treba graditi na ustvarjanju zaupanja.

Predsednika vlad sta se dotaknila tudi razmer na Zahodnem Balkanu in v bližnjevzhodni regiji, pri čemer sta pozornost namenila zlasti položaju v Siriji. Izmenjala sta tudi stališča glede stanja bližnjevzhodnega mirovnega procesa in uresničevanja iranskega jedrskega dogovora.
 

Sodelovanje zunanjih in pravosodnih ministrov


Sedanje sodelovanje na področju kulture in znanosti sta Slovenija in Rusija potrdili s podpisom programa o sodelovanju med vladama v kulturi, znanosti, izobraževanju, športu in mladinski politiki za obdobje 2019–2024. Podpisali so tudi načrt delovnih konzultacij med zunanjima ministrstvoma za prihodnje leto in med ministrstvoma za pravosodje Ruske federacije za prihodnji dve leti.

Danes bosta Šarec in Medvedjev odkrila spomenik slovenskim žrtvam v obeh svetovnih vojnah na območju današnje Rusije. Zvečer bo sledil sprejem slovenskih in ruskih gospodarstvenikov ob prisotnosti Šarca in treh ministrov. Gospodarstvenike bo na sprejemu pozdravil tudi minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Ruske federacije Konstantin Noskov.

Preberite še:

Komentarji: