Bodo šolarji varnejši zaradi kamer za obrazno prepoznavo?  

V njujorškem šolskem okolišu nameravajo te dni testirati nov varnostni sistem.

Objavljeno
04. junij 2019 17.30
Posodobljeno
04. junij 2019 18.07
Nadzorne kamere bodo med drugim prepoznale spolne nasilneže in zaznale tiste, ki bodo nosili orožje. FOTO: Blažž Samec
U. I.
U. I.
V šolah v enem od njujurških okrožij naj bi te dni poizkusno uvedli kamere, ki imajo sposobnost prepoznavanja obrazov. Zagovorniki tehnične novosti si obetajo, da bi lahko z njo izboljšali varnost v šolah, po drugi strani pa je slišati tudi veliko pomislekov, kako bo to vplivalo na zasebnost študentov, učiteljev in drugih, ki prihajajo v šolske prostore.

Sistem, ki naj bi ga začeli testirati prav v teh dneh, se imenuje Aegis facial recognition, in če se bo dobro obnesel, naj bi ga s 1. septembrom, ko se začne novo šolsko leto, začeli redno uporabljati. V šolskem okrožju Lockport se že pred časom uvedli nekatere ukrepe za večjo varnost, med drugim imajo oborožene varnostnike, povečali so število socialnih delavcev in strokovnjakov za vedenjske motnje. »Naša prioriteta je varnost v šoli,« so povedali predstavniki šole.

image
REUTERS Zadnji strelski obračun v šoli v ZDA se je zgodil v začetku maja v kraju Highlands Ranch v Koloradu, umrl je en dijak. Preživeli pozivajo, naj se kaj podobnega ne ponovi. FOTO: Reuters


Oddelek za izobraževanje v državi New York sicer še ni odobril uvedbe nadzornega sistema, a vodilni v šolskem okrožju so prepričani, da bo za varovanje osebnih podatkov dobro poskrbljeno. Povedali so, da bo sistem prepoznaval in hranil podatke le v primerih, če bodo šlo za spolne prestopnike, suspendirane študente, bivše zaposlene, ljudi, ki so jim prepovedali vstop v šolske prostore in kogar koli, ki bi lahko predstavljal resno grožnjo. Sistem pa lahko odkrije tudi orožje. Video posnetke bodo hranili največ 60 dni, potem pa jih bodo izbrisali. Tudi v nekaterih drugih šolah po ZDA so namestili podobne sisteme za prepoznavanje obraza, a v Lockportu bodo prvi, ki bodo kamere postavili tudi na hodnikih, ne zgolj na vhodu v šolsko stavbo.

Resne pomisleke glede uvajanja kamer za obrazno prepoznavo je izrazila tudi Njujorška zveza za državljanske svoboščine, ki je posebej opozorila na dejstvo, da obrazna prepoznava precej šepa pri temnopoltih. Ti pa se v policijskih arhivih pogosto znajdejo zgolj zato, ker delno ustrezajo približnemu opisu.