Boj za oblast v CDU se šele začenja

Annegret Kramp-Karrenbauer na kongresu Krščanskodemokratske unije osupnila s ponudbo odstopa.

Objavljeno
22. november 2019 20.22
Posodobljeno
22. november 2019 20.22
Nemška krščanska demokracija še nima dokončnega odgovora na to, v katero smer bi morala skreniti po slovesu Angele Merkel. Foto AFP
Frankfurt – Kdor je pričakoval, da bo Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) stisnila rep med noge in brez boja predala vodenje stranke kritikom, je gotovo osupnil. »Če menite, da moja pot ni prava in moja vizija za Nemčijo ni prava, to povejte danes in končajmo to pot danes. Če se strinjate z mano, pa začnimo danes!« je svoj dolgi nagovor delegatov stranke zaključila AKK. Prejela je več kot sedemminutne stoječe ovacije.

AKK je sama postavila vprašanje vodenja stranke in poti naprej, ki si ga je tako želel postaviti v ospredje njen glavni kritik iz CDU Friedrich Merz. S tem pozivom, tako rekoč ponudbo, da bo takoj odstopila, če ne bo imela dovolj podpore v stranki, je Merzu vrnila žogico, ki jo ta več mesecev kotali v stranki in okoli sebe zbira tiste, ki menijo, da bi se morala nemška krščanska demokracija usmeriti bolj na desno. AKK, ki sicer velja za bolj desno od Angele Merkel, je jasno dejala, da se CDU lahko bori proti skrajni desnici in levici le, če se bo borila za močno sredino. CDU je in bo ostala močna sredinska politična sila, je napovedala.


 

Ponosni na uspehe


AKK se je v dolgem govoru dotaknila pravzaprav vseh točk programa stranke. Začela je s temo, ki trenutno močno deli Nemčijo – očitkom vzhodnih Nemcev, da zahodni Nemci ne cenijo dovolj doprinosa k združeni Nemčiji. »Ne znamo si predstavljati, kaj je pomenilo za ljudi, da so kar naenkrat izgubili delovno mesto, da njihova znanja niso bila več nič vredna in da so morali zapustiti domači kraj. To je bil njihov doprinos,« je dejala AKK in požela velik aplavz. Veliko besed je namenila socialnim politikam, družini, gospodarstvu, prijaznemu do družin, digitalizaciji, ki bo služila ljudem, sicer je ne potrebujejo, dobri predšolski vzgoji, skrbi za upokojence. »Ne moremo govoriti, kaj vse nam ni uspelo, moramo se pohvaliti, kaj vse nam je uspelo. Tako bomo dobili volivce,« je dejala AKK in s tem ošvrknila Merza, ki v govorih velikokrat kritizira njo in napake, ki jih je naredila dolgoletna kanclerka Angela Merkel.

image
Nemška Angela Merkel med pogovorom z voditeljico CDU in njeno najverjetnejšo naslednico Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto Reuters


Kanclerka je AKK pritegnila z izpostavitvijo številnih uspehov CDU pod njenim vodstvom, vključno s prebroditvijo velike ekonomske krize v EU in zmanjšanjem brezposelnosti v državi za polovico. Hkrati je naštela izzive, ki čakajo Nemčijo in EU v hitro spreminjajočem se svetu, v katerem zavezniki (ZDA) niso vedno zavezniki, je svobodna trgovina ogrožena, EU pa se šele išče v novih konstelacijah.
 

Teslina tovarna dokaz za primat Nemčije


AKK je jasno dejala, da se stranka lahko bori proti skrajni desnici in levici le, če se bo borila za močno sredino.
AKK je naslikala Nemčijo, kot bi jo rada videla čez deset let. Prav tako uspešno, kot je trenutno. Hkrati je opozorila, da se lahko državi zgodi prav nasprotno, da bo zaspala na lovorikah in 100 let starih patentih, medtem ko ji novih, s katerimi bi se lahko pohvalili čez 100 let, ne bo uspelo prijaviti. »Saj se vendar nismo poneumili! Inženirstvo je nekaj, po čemer smo bili vedno znani po svetu,« je izpostavila kreativno moč nemškega gospodarstva. Ali kot je dejala novopečena predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen, morda Nemčija ni najhitrejša, je pa gotovo zanesljiva. Zato bo družba Tesla gradila tovarno v Nemčiji in ne kje drugje.

image
Annegret Kramp-Karrenbauer po nastopu na kongresu CDU v Leipzigu. Foto Afp


Po borbenem in dobro zastavljenem govoru AKK so vsi nestrpno pričakovali Merzev govor. Enkrat je že pogorel, na zadnjem kongresu stranke, ko ga je tako z glasovi kot z govorom porazila AKK. Poudaril je, da mora Nemčija vedeti, kako bo dosegla cilje, ki si jih je zastavila. S tem je ošvrknil AKK, češ da je le naslikala, kakšna naj bi bila država, ne pa, kako bodo prišli do tja. Stranki je očital, da izključuje nekatera mnenja in da zato obstajajo krila stranke, ki jih sicer ne bi potrebovali. AKK je podprl, a jasno povedal, da tokrat kongres ne bo dal odgovorov, ampak jih bo šele tisti čez leto dni. Šele takrat bo jasno, ali so našli odgovore. Boj za oblast v stranki tako še ni končan, čeprav je AKK to hotela rešiti na tem kongresu.