Bolivijski predsednik Evo Morales odstopil

Odstopil je po nemirih, ki jih je izzvala njegova ponovna izvolitev oktobra. Danes ga je k odstopu pozval tudi vodja bolivijskih oboroženih sil.
Fotografija: Evo Morales. FOTO: Enzo De Luca Afp
Odpri galerijo
Evo Morales. FOTO: Enzo De Luca Afp

V Boliviji je odstopil predsednik Evo Morales, poročajo BBC in drugi mednarodni mediji. Odstop sledi trem tednom protivladnih protestov, tudi nasilnih, ki jih je povzročila njegova ponovna izvolitev 20. oktobra.

Mnogim je bilo podaljšanje njegovega predsedovanja na četrti mandat sporno. Odstop je napovedal na televiziji, kot poročajo tiskovne agencije, je temu sledilo slavje na ulicah.

Novica o Moralesovem odstopu je prišla kmalu zatem, ko ga je zvečer po slovenskem času k temu pozval voditelj bolivijske vojske, general Williams Kaliman. Pred tem ga je, kot je poročala STA, k temu danes pozval tudi vodja bolivijske opozicije Carlos Mesa.

Pozval ga je, naj odstopi in ne kandidira na novih predsedniških volitvah. Morales se je sicer za razpis novih volitev odločil, potem ko je Organizacija ameriških držav (OAS) ugotovila vrsto nepravilnosti na oktobrskih volitvah.
 

»Če vam je ostal kanček domoljubja, se morate umakniti«


Mesa je poudaril, da Morales in podpredsednik Alvaro Garcia Linera ne smeta nadzorovati volilnega procesa in kandidirati na volitvah. »Če vam je ostal kanček domoljubja, se morate umakniti,« je povedal predsedniški kandidat opozicije, ki je bil v prvem krogu predsedniških volitev drugi.

Morales je pred tem napovedal, da bo »sklical nove volitve, ki bodo Bolivijcem omogočile, da demokratično izvolijo nove oblasti«. Dodal je, da bo volitve izvedla nova volilna komisija. Na vprašanja, ali bo sam kandidiral, je odgovoril, da »morajo biti kandidature drugotnega pomena, najprej je treba pomiriti Bolivijo«, navajajo tuje tiskovne agencije.

FOTO: Carlos Garcia Rawlins/Reuters
FOTO: Carlos Garcia Rawlins/Reuters


Za razpis volitev se je odločil po tem, ko je OAS, ki je preveril potek in rezultate oktobrskih volitev, pozval k njihovi razveljavitvi, saj so ugotovili vrsto »nepravilnosti«.

»Manipulacije z računalniškimi sistemi so tako obsežne, da jih mora Bolivija temeljito preiskati, da bi jim prišla do dna in ugotovila odgovornost v tem resnem primeru,« so poudarili. Zato niso mogli potrditi Moralesove zmage, so dodali.

»Prvi krog volitev 20. oktobra mora biti razveljavljen, volilni proces pa se mora začeti znova,« so sporočili. Prvi krog predsedniških volitev je treba ponoviti takoj, ko bo vzpostavljena nova volilna komisija, je pozval OAS.

Komentarji: