Bolivijski predsednik Evo Morales si je postavil svoj »Trump Tower«

Morales si je svoje tisoč kvadratnih metrov veliko stanovanje v predsedniški palači med drugim opremil s savno, jacuzzijem in masažno sobo.
Objavljeno
10. avgust 2018 10.40
Posodobljeno
10. avgust 2018 10.55
Moderno 29-nadstropno stolpnico je Morales dal postaviti v staro mestno jedro bolivijske prestolnice, kjer prevladuje kolonialna arhitektura. FOTO: David Mercado/Reuters
G.Z.
G.Z.
Bolivijski predsednik Evo Morales je skupaj z ministri in predstavniki družbenih gibanj s staroselskimi obredi odprl novo predsedniško palačo – Veliko hišo ljudstva v središču La Paza. 

Moderno 29-nadstropno stolpnico je Morales dal postaviti v staro mestno jedro bolivijske prestolnice, kjer prevladuje kolonialna arhitektura. Levičarski predsednik si je skoraj 30 milijonov evrov vredno moderno stavbo omislil, ker je prejšnja palača postala premajhna in je spominjala na kolonialno obdobje oziroma je bila preveč evropska.

Velika hiša ljudstva sproža veliko polemik. Kritiki so prepričani, da moderna zgradba ne sodi v mestno središče prestolnice. Motijo pa jih tudi visoki stroški in luksuzna oprema, ki si jo je v svojih prostorih privoščil Morales.

image
Bolivijski predsednik Evo Morales med odprtjem nove predsedniške palače.  FOTO: David Mercado/Reuters


Po poročanju bolivijski medijev si je Morales svoje tisoč kvadratnih metrov veliko stanovanje med drugim opremil s savno, jacuzzijem in masažno sobo. Ministrica za komuniciranje Gísela López na očitke o razsipnosti odgovarja, da je stavba v skladu s časom in da ne gre za razkošno stavbo.

V stavbi je več avditorijev, tiskovnih in konferenčnih dvoran, razstavnih prostorov, pisarn za uradnike, jedilnica za 260 gostov, knjižnica in heliport. Stolpnica v višino meri skoraj 120 metrov in ima več kot 29 tisoč kvadrantih metrov. Navdih za stolpnico so bila ceremonialna središča v starodavnem mestu Tiavanaku v bližini jezera Titicaca.

image
FOTO: David Mercado/Reuters