Bolsonaro sredi velike politične krize

Federalna policija bo preiskovala domnevno vmešavanje brazilskega predsednika v njeno delovanje. 
Fotografija: Predsednik Jair Bolsonaro (desno) in Alexandre Ramagem, ki je doslej opravljal funkcijo direktorja brazilske obveščevalne službe. FOTO: Adriano Machado/Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Jair Bolsonaro (desno) in Alexandre Ramagem, ki je doslej opravljal funkcijo direktorja brazilske obveščevalne službe. FOTO: Adriano Machado/Reuters

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro se je po navedbah tujih medijev znašel sredi največje politične krize, odkar je januarja lani prevzel vodenje Brazilije. Nekatere volivce je najprej razočaral z zanikanjem nevarnosti novega koronavirusa, zdaj pa bodo organi pregona preiskovali še njegovo domnevno vpletanje v delovanje federalne policije z namenom uresničevanja lastnih političnih ciljev.



Brazilsko vrhovno sodišče je včeraj ugodilo državnemu tožilcu Augustu Arasu, ki je (med drugim) zahteval preiskavo razrešitve šefa federalne policije Maurícia Valeixoja. Tega je Bolsonaro odslovil minuli teden, menda zaradi preiskav domnevnih kaznivih dejanj svojih sinov, na njegovo mesto pa imenoval Alexandra Ramagema, prijatelja Bolsonarovih. Medtem ko starejšega predsednikovega sina senatorja Flávia Bolsonara preiskujejo zaradi suma korupcije, je mlajši Carlos Bolsonaro (mestni svetnik v Riu de Janeiru) osumljen sodelovanja pri lansiranju lažnih novic, piše španski El País.

Vmešavanja v policijsko delo je ob razrešitvi prvega moža zvezne policije Valeixoja predsednika Bolsonara obtožil nekdanji pravosodni minister Sergio Moro, ki je minuli petek podal svoj odstop. Nekdanji sodnik, ki je zaradi korupcije obsodil nekdanjega predsednika Brazilije in Bolsonarovega političnega nasprotnika, Luiza Ignacia Lulo da Silvo, je povedal, da je Bolsonaro od federalne policije zahteval izročitev obveščevalnih podatkov, zbranih v primerih preiskav njegovih družinskih članov.


Bolsonaro slovo trenutno malo verjetno


Nekdanji pravosodni minister Moro je drugi minister, ki se je poslovil od Bolsonarovega kabineta v času epidemije – sredi aprila je Bolsonaro odslovil ministra za zdravje Luiza Henriqueja Mandetto, ki je kritiziral Bolsonarovo podcenjevanje nevarnosti virusa in nesprejemanja ukrepov za njegovo zajezitev na ravni zvezne vlade.

Podpornik brazilskega predsednika, ki nasprotuje nekdanjemu pravosodnemu ministru Sergiu Moru. FOTO: Sergio Lima/AFP
Podpornik brazilskega predsednika, ki nasprotuje nekdanjemu pravosodnemu ministru Sergiu Moru. FOTO: Sergio Lima/AFP


Tožilec Araso Bolsonara sumi več kaznivih dejanj, med drugim sprevračanja pravne države in pasivne korupcije. Zvezna policija bo za preiskavo domnevnega vmešavanja Bolsonara imela 60 dni časa, nato pa se bo na podlagi zbranega gradiva državni tožilec odločil za vložitev tožbe zoper predsednika ali nekdanjega ministra, navaja tiskovna agencija Reuters. Tudi če se bo tožilec odločil za tožbo, je sodni proces zoper aktualnega brazilskega predsednika in odstavitev, ki jo je doživela nekdanja predsednica Dilma Rousseff leta 2016, malo verjeten scenarij. Sodni proces mora namreč odobriti spodnji dom brazilskega parlamenta, kjer pa imajo večino Bolsonarovi podporniki. 

​Da mora Bolsonaro odstopiti, po navedbah tujih medijev meni približno polovica volivcev. 

Komentarji: