Bolsonarov guru

Ko je newyorški župan preprečil obisk Bolsonara v njegovem mestu, ga je Carvalho nemudoma opisal kot smet, ki spada v zapor.
Fotografija: Bolsonaro je nekdanjega astrologa pred kratkim nagradil z najvišjim državnim priznanjem. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Bolsonaro je nekdanjega astrologa pred kratkim nagradil z najvišjim državnim priznanjem. FOTO: Twitter

Njegovi izbranci postajajo ministri v brazilski vladi, njegovi nasprotniki so tarča sovražnih tvitov. To je način delovanja Olava de Carvalha, 72-letnega pisatelja in predavatelja, ki mu pravijo tudi guru brazilskega desničarskega predsednika Jairja Bolsonara. O njem je malo znanega, čeprav ima na družbenih omrežjih skoraj milijon sledilcev in v povprečju objavi ducat tvitov na uro, kakor so ga označili v AFP.


Najvišje državno priznanje za lojalnost


Hvaležni Bolsonaro ga je za njegovo privrženost pred kratkim nagradil z najvišjim državnim priznanjem, redom Ria Branca, kar je še poudarilo močno vez med predsednikom in njegovim svetovalcem. Ta mu kaže naklonjenost z ostrimi napadi na nasprotnike. »Katerikoli pasji sin je nelojalen predsedniku Bolsonaru, je nelojalen brazilskemu narodu,« je tvitnil Carvalho, nekdanji astrolog, ki od leta 2005 živi v Richmondu v ameriški zvezni državi Virginija.


Ljubitelj orožja in sovražnik levice


Ko je newyorški župan Bill de Blasio preprečil Bolsonarov obisk v njegovem mestu, ga je Carvalho nemudoma opisal kot smet, ki spada v zapor. Kakšen vpliv ima na brazilskega voditelja, kaže dejstvo, da je uvrstil v kabinet dva ministra, Ernesta Araua za zunanje zadeve, Ricarda Véleza za izobraževanje.

Calvarhova zadnja tarča so oficirji v brazilski vojski, ki jih obtožuje izdaje predsednika. Calvarho je ljubitelj orožja in velik nasprotnik vsega, kar spominja na komunizem. Posebno neizprosen­ je do medijev, ki se ne strinjajo z njim. Njegova strategija je napad, bitke vodi na več bojiščih hkrati, zato ni nenavadno, da pridobiva naklonjenost ljudi, kot so nekdanji svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa Steve Bannon ter Bolsonarova sinova Eduardo in Carlos.

Preberite še:

Komentarji: