»Boris Johnson, lahko te je sram«

Na Otoku so se zaradi začasne prekinitve dela parlamenta v več mestih zbrali protestniki. Johnsonu so med drugim očitali, da želi izvesti državni udar.

Objavljeno
31. avgust 2019 19.08
Posodobljeno
31. avgust 2019 19.11
Protestniki z maskami Borisa Johnsona. FOTO: Andy Buchanan/AFP
STA
STA
Protestniki so se v Londonu zbrali pred uradom premierja in vzklikali: »Boris Johnson, lahko te je sram,« poroča francoska tiskovna agencija AFP. Johnsonu so očitali tudi, da želi izvesti državni udar.

Demonstracije se odvijajo pred napetim političnim tednom, ko bodo poskušali Johnsonovi politični nasprotniki njegove načrte blokirati tudi na sodišču. Organizatorji protestov trdijo, da se je zgolj v Londonu shodov udeležilo sto tisoč ljudi, ki so v več delih mesta povsem ustavili promet. Sprehodili so se tudi do Buckinghamske palače.

image
Organizatorji protestov trdijo, da se je zgolj v Londonu shodov udeležilo sto tisoč ljudi. FOTO: Niklas Halle'n/AFP


Nekaj manjše množice so se zbrale tudi po drugih mestih. V Angliji so protestirali od mesta Exeter na jugozahodu in Oxforda v osrednjem delu do Manchestra, Yorka in Newcastla na severu. Na Škotskem so protesti med drugim potekali v Glasgowu in Edinburghu, protestniki so se zbrali tudi v severnoirski prestolnici Belfast.
 

Ljudje so jezni in ogorčeni


Proteste je podprl tudi vodja laburistične stranke Jeremy Corbyn, ki se je udeležil shoda v Glasgowu in Johnsonu sporočil: »Ni šans, da nas pelješ ven brez dogovora.« Dodal je, da so demonstracije po vsej državi pokazatelj, da so ljudje jezni in ogorčeni zaradi vsega, kar se dogaja.

image
”Nihče ni glasov za to”.FOTO: Andy Buchanan/AFP


Johnson je britansko opozicijo in javnost razburil z zahtevo za začasno prekinitev dela britanskega parlamenta, ki se bo začela med 9. in 12. septembrom in končala 14. oktobra. Končala se bi le dva tedna pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz unije, s tem pa praktično onemogočila nasprotnikom brexita brez dogovora, da po zakonodajni poti to preprečijo.

Opozicija je napovedala, da bodo skušali brexit brez dogovora in tudi prekinitev dela parlamenta preprečiti z vsemi sredstvi, med drugim s sprejetjem zakonodaje, po prekinitvi dela parlamenta pa so napovedali proteste.

Proti odločitvi Johnsona o prekinitvi dela britanskega parlamenta je že v sredo zvečer na ulicah britanskih mest protestiralo več tisoč ljudi, spletna peticija proti suspenzu pa je zbrala že več kot 1,7 milijona podpisov.