Boris Johnson prepričljivo skozi prvi krog

V tekmi za voditelja britanskih konservativcev je po prvem krogu volitev ostalo sedem kandidatov.
Fotografija: Boris Johnson si je že zagotovil mesto v finalnem krogu volitev za novega voditelja konservativcev. FOTO: Simon Dawson/Reuters
Odpri galerijo
Boris Johnson si je že zagotovil mesto v finalnem krogu volitev za novega voditelja konservativcev. FOTO: Simon Dawson/Reuters

Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson je po pričakovanjih prejel največje število glasov v prvem krogu volitev novega voditelja vladajoče britanske konservativne stranke, ki bo na položaju premiera nasledil Thereso May.

Johnsona je na tajnem glasovanju v spodnjem domu britanskega parlamenta podprlo 114 konservativnih poslancev oziroma skoraj trikrat več kot njegovega najbližjega tekmeca, aktualnega zunanjega ministra Jeremyja Hunta, za katerega je glasovalo 43 poslancev.

Izmed desetih kandidatov se je v drugi krog volitev poleg Johnsona in Hunta uspelo prebiti še petim – ministru za okolje Michaelu Govu, nekdanjemu ministru za brexit Dominicu Raabu, notranjemu ministru Sajidu Javidu, ministru za zdravje Mattu Hancocku in ministru za mednarodni razvoj Roryju Stewartu. Kandidati so za preboj v drugi krog potrebovali podporo vsaj 17 poslancev.

Jeremy Hunt je Johnsonov najbližji zasledovalec. FOTO: Simon Dawson/Reuters
Jeremy Hunt je Johnsonov najbližji zasledovalec. FOTO: Simon Dawson/Reuters

 

Že v finalu


Iz tekme sta izpadli edini dve ženski kandidatki, nekdanja voditeljica spodnjega doma parlamenta Andrea Leadsom in nekdanja ministrica za delo in pokojnine Esther McVey.

Skupno je za Johnsona danes glasovalo več kot tretjina konservativnih poslancev, s čimer si je že zagotovil mesto v finalnem krogu volitev, predvidenem za konec tega meseca.

Novega voditelja, ki bo postal tudi britanski premier, bo stranka predvidoma uradno razglasila 22. julija, a lahko se zgodi, da bo zmagovalec znan že prej, še posebej če bo šesterica Johnsonovih tekmecev ugotovila, da je njegova prednost neulovljiva.

Komentarji: