Boris Johnson proti poenoteni Evropi

Merklova Johnsonu: Ločitveni sporazum ostaja, možno je spremeniti politično izjavo.
 
Fotografija: Boris Johnson je za prvi obisk v tujini izbral Berlin. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Boris Johnson je za prvi obisk v tujini izbral Berlin. Foto: Reuters

Frankfurt – Obisk britanskega premiera Borisa Johnsona pri kanclerki Angeli Merkel je pričakovano zaznamoval prihajajoči britanski izstop iz Evropske unije. Merklova je Johnsonu sporočila, da se EU pogaja poenoteno, da pa bi vprašanje irskega varovala lahko rešili v okviru politične izjave, ki spremlja pogodbo. Johnson je ponovno poudaril, da morajo varovalko o meji iz dogovora odstraniti.

Nemški komentatorji so si edini, da Johnson poskuša doseči vzdušje, v katerem bo za brexit brez dogovora kriva EU. Ta pa temu pritisku ne sme popustiti. Kanclerki se je zahvalil za prisrčen sprejem in navedel področja, na katerih državi odlično sodelujeta. Glede brexita pa je spet ponovil, da si mnogi na Otoku želijo izstopa z dogovorom, kar je tudi njegova ambicija. Dejal je, da je treba irsko varovalo odpraviti. Stališče kanclerke pa je, da varovalo preprečuje nastale fizične meje. Lahko, da bomo rešitev za mejo našli že v prihodnjih 30 dneh, je dejala Merklova. Njen cilj je zavarovati integriteto notranjega trga.

Angela Merkel in Boris Johnson. Foto: Afp
Angela Merkel in Boris Johnson. Foto: Afp


Še pred večernim srečanjem kanclerke Merklove z britanskim premierjem Johnsonom sta nemški predsednik Frank-Walter Steinmeyer in nemški finančni minister Olaf Scholz zavrnila možnost novih pogajanj. Še posebej odločen je bil Scholz, ki je dejal, da EU ravna enotno in da naj nihče ne pričakuje, da se bo v že izpogajani pogodbi karkoli spremenilo. Ob tem je Scholz britanski parlament pozval, naj prepreči brexit brez dogovora.

V največjem nemškem industrijskem združenju BDI pa so Johnsonu sporočili, da ravna neodgovorno in da je sprejeti dogovor za nemško industrijo zelo pomemben.

Preberite še:

Komentarji: