Borut Pahor začenja tridnevni uradni obisk v Združenem kraljestvu

Namen predsednikovega obiska je utrditi prijateljske odnose med državama pred napovedanim britanskim izstopom iz EU.

Objavljeno
27. februar 2019 08.01
Posodobljeno
27. februar 2019 08.01
Med temami obiska predsednika republike na Otoku bodo poleg brexita tudi prihodnost Evrope, evroatlantska perspektiva držav Zahodnega Balkana ter globalni izzivi v svetu. Foto Jure Eržžen/Delo
STA, Ju. K.
STA, Ju. K.
Predsednik republike Borut Pahor danes začenja tridnevni uradni obisk v Združenem kraljestvu, med katerim se bo jutri sešel z britansko kraljico Elizabeto II. Namen obiska, v ospredju katerega bo brexit, je utrditi prijateljske odnose med državama. Prvi dan se bo sešel s princem Edwardom in zunanjim ministrom Jeremyjem Huntom.

Kot je Pahor pojasnil pred odhodom v London, je eden glavnih razlogov za obisk to, da želi Slovenija tudi po brexitu, predvidenem za 29. marec, z Združenim kraljestvom ohraniti zelo dobre dvostranske odnose.

Poleg brexita bodo med temami obiska predsednika republike po napovedih tudi prihodnost Evrope, evroatlantska perspektiva držav Zahodnega Balkana ter globalni izzivi v svetu, še posebej migracije, nove varnostne grožnje in podnebne spremembe.
 

Možno tudi srečanje s Thereso May


Ob začetku obiska ima predsednik republike danes najprej predvideno srečanje s princem Edwardom, najmlajšim sinom kraljice Elizabete II., nato se bo sestal z britanskim zunanjim ministrom Jeremyjem Huntom, ki je bil prejšnji teden na obisku v Sloveniji. Vodja britanske diplomacije je po pogovorih s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem poudaril, da si Slovenija in Velika Britanija prizadevata zaščititi status in pravice državljanov obeh strani tudi v primeru brexita brez dogovora.

image
Pahor se bo jutri srečal tudi z britansko kraljico Elizabeto II.  FOTO: Guliver/Getty Images


Pahor bo danes imel tudi predavanje na uglednem londonskem institutu za mednarodne odnose Chatham House, kjer bo govoril o geopolitični umestitvi Evrope.

V okviru obiska na Otoku ima predsednik republike predvideni tudi srečanji s predsedujočim zgornjega doma britanskega parlamenta lordom Fowlerjem in z županom londonskega finančnega središča City Petrom Estlinom. Srečal se bo tudi s Slovenci na Otoku, morda pa tudi z britansko premierko Thereso May.