Brexit čez še eno ciljno črto

Evropski poslanci potrdili sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz EU. V petek opolnoči konec članstva.
Fotografija: Nigel Farage se po več kot 20 letih poslavlja od evropskega parlamenta. FOTO: Francois Lenoir/Reuters
Odpri galerijo
Nigel Farage se po več kot 20 letih poslavlja od evropskega parlamenta. FOTO: Francois Lenoir/Reuters

Bruselj - Evropski parlament je potrdil sporazum o izstopu Združenega kraljestva. To zgodovinsko odločitev je sprejel s 621 glasovi za, 49 proti in 13 vzdržanimi.  

Britanski izstop po 47 letih in enem mesecu članstvu bo izpeljan v petek opolnoči. Sicer je bil cel dan na parlamentarnih hodnikih v znamenju brexita. Številni poslanci iz sredinskih skupin so razglašali, da je današnji dan žalosten za Evropo, da je brexit velika napaka, da vrata za Združeno kraljestvo ostajajo odprta.


»Pogrešali vas bomo«


»Pogrešali vas bomo,« je britanskim kolegom sporočil dolgoletni liberalni poslanec Guy Verhofstadt, ki je bil v evropskem parlamentu koordinator za brexit. Vprašal se je, kaj v današnjem svetu, v katerem na veliko delujejo velike sile in ko se moramo ukvarjati s transnacionalnimi vprašanji, kot so podnebne spremembe, pomeni biti suveren.

»Ne bo izbiranja najboljšega (cherry picking), ne bo evropskega Singapurja ob našem trgu,« je glede prihodnjih trgovinskih odnosov opozoril vodja poslancev EPP Manfred Weber. Zato, da bo Združeno kraljestvo moralo delovati po pravilih, ki bodo usklajena z evropskim notranjim trgom.
 

Zmaga laži?


»Populizem je dosegel zmago s svojim najmočnejšim orožjem, lažmi,« pa je glede položaja, ki je pripeljal do brexita, povedala voditeljica socialistov Iratxe García.

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen si želi, da EU in Združeno kraljestva ostaneta dobra prijatelja in dobra partnerja. V njenih očeh je glavno vprašanje, kako vzpostaviti prihodnje odnose z Združenim kraljestvom.

FOTO: Jutri opolnoči Združeno kraljestvo ne bo več članica EU. Urejanje prihodnjih odsnosov bo velik, politično zahteven zalogaj.   John Thys/AFP
FOTO: Jutri opolnoči Združeno kraljestvo ne bo več članica EU. Urejanje prihodnjih odsnosov bo velik, politično zahteven zalogaj.   John Thys/AFP

 

Faragev šov


Pogoj za trgovinski sporazum brez carin in kvot je po njenih besedah, da bodo podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva imele enake pogoje delovanja. »Nočemo izpostaviti naših podjetij nepošteni konkurenci,« je povedala. EU, denimo, pričakuje enakovredne okoljske in socialne standarde.  

Najbolj glasen zagovornik brexita Nigel Farage je dopoldne sklical novinarsko konferenco, poimenovano Brexodus, na kateri je izražal zadovoljstvo, ker je evroskepticizem v Združenem kraljestvu postalo glavni tok.



Brexit je v njegovih očeh začetek konca EU, kakršna je bila vzpostavljena, in novega oblikovanja Evrope. Napovedal je, da bodo kot naslednje članice z izstopom iz EU sledile  Danska, Italija in Poljska.

Poslanci njegove stranke Brexit so njegove ob koncu njegovem parlamentarnega nastopa v slovo mahali z britanskimi zastavami in odšli iz dvorane.

Preberite še:

Komentarji: