Brez belega dima v bruseljski kuhinji

Po neuspešnih pogovorih je sklican izredni vrh EU za nedeljo 30. junija.
Fotografija: Brez soglasja Francije in Nemčije ne bo napredka v izbiranju vodilnih predstavnikov EU. Kanclerka Angela Merkel in predsednik Emmanuel Macron sta se usklajevala z Donaldom Tuskom že pred samim vrhom. FOTO:Kenzo Tribouillard/REUTERS
Odpri galerijo
Brez soglasja Francije in Nemčije ne bo napredka v izbiranju vodilnih predstavnikov EU. Kanclerka Angela Merkel in predsednik Emmanuel Macron sta se usklajevala z Donaldom Tuskom že pred samim vrhom. FOTO:Kenzo Tribouillard/REUTERS

Bruselj – Na vrhu EU v nočnih urah skladno s pričakovanji ni bilo napredka v odločanju o predlogu za novega predsednika evropske komisije in druge vodilne položaje.   

»Ni bilo večine za nobenega kandidata,« je po pogovorih o predsedniku evropske komisije povedal predsednik evropskega sveta Donald Tusk. Kandidati za naslednika Jean-Clauda Junckerja , o katerih so se pogovarjali so bili trije: Manfred Weber iz EPP, socialist Frans Timmermans in Margrethe Vestager iz liberalnega tabora.

Po navedbah nekaterih virov je bila razprava kaotična in brez resne strukture.  

Tusk je prepričan, da bi na koncu glede vseh kadrovskih rešitev morali dobiti sveženj za vse funkcije, v katerem se bo zrcalila raznolikost EU. Naslednjič se bodo voditelji ukvarjali s kadrovskimi vprašanji na izrednem vrhu v nedeljo 30. junija. To je tik pred ustanovnim zasedanjem novega parlamenta.

Dotlej bo Tusk spet opravljal pogovore in posvetovanja, tudi z evropskim parlamentom. Nemška kanclerka Angele Merkel je opozorila, da se ne bi smeli znajti v položaju, ko bo parlament zavrnil predlaganega kandidata za vodenje evropske komisije. Zato da bi morala biti rešitev vnaprej usklajena.

Nihče ni hoteli omenjati nobenih konkretnih imen izven kroga trojice iz treh političnih skupin. Tusk je negativno odgovoril na vprašanje, ali je bilo njegovo ime dodano na seznam kandidatov za predsednika evropske komisije. »Na srečo ne,« se je pošalil Juncker.

Glavno jabolko spora je vodilni kandidat največje družine EPP Weber, Njegovi kandidaturi posebno odločno nasprotujejo francoski predsednik Emmanuel  Macron in liberalci. Glede na razmerje sil lahko EPP na drugi strani blokira vse predloge, s katerimi se sama ne strinja.

Komentarji: