Brez dobrih novic iz Varšave

7. člen: Postopek proti Poljski v prostem teku
Fotografija: Protestniki v Varšavi na shodu proti spremembi zakonodaje o vrhovnem sodišču.  FOTO: Agencja Gazeta/Reuters
Odpri galerijo
Protestniki v Varšavi na shodu proti spremembi zakonodaje o vrhovnem sodišču.  FOTO: Agencja Gazeta/Reuters

Bruselj – Pritisk na Poljsko se v okviru postopka po 7. členu pogodbe o EU veča, a dosedanji pogovori niso pripeljali do opaznih premikov.

Prvi podpredsednik evropske komisije Frans Timmermans, ki je pristojen za delovanje pravne države, je po drugi ustni obravnavi zadeve na ravni evropskih ministrov držav članic opozoril, da se je v zadnjih mesecih še poslabšala. »Nimam dobrih novic,« je povedal. Povedno je, da je bil poljski sodni svet izključen iz evropskega združenja sodnih svetov. Časa po Timmermansovih besedah ni veliko in evropska komisija je uporabila vse možnosti, ki jih ima na razpolago.
 

Pritisk Francije in Nemčije


Ena izmed teh je načrtovana tožba Varšave pred sodiščem EU, povezana z zakonodajo o vrhovnem sodišču. Avstrijsko predsedstvo še ni hotelo govoriti o nadaljnjih korakih in postopkih, ki bi po 7. členu lahko v skrajnem primeru pripeljali do sankcij, kot je odvzem glasovalnih pravic. Avstrijski minister Gernot Blumer je ugotavljal velik interes za zadevo. Predvsem Francija in Nemčija ohranjata pritisk na Varšavo. Nemški minister Michael Roth je opozoril, da dosedanji signali ne zadoščajo.

Namestnik poljskega zunanjega ministra Konrad Szymański je v Bruslju napovedal, da bo Poljska branila svojo pravosodno politiko. Za EU da bi bilo dobro, če bi bil postopek po 7. členu končan. Evropska komisija je začela postopek decembra z ugotovitvijo, da je na Poljskem ogrožena pravna država. Velika Britanija in več vzhodnih članic nasprotujejo postopku, zato je negotovo, ali bi bil sploh lahko poostren.

Zaradi razmerij med članicami je enako negotov prejšnji teden uveden postopek proti Madžarski.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: