Brez pompa praznuje 65. rojstni dan

Nemška kanclerka je kot vsak teden tudi danes vodila vladno sejo. 
Fotografija: Mediji so se zadnje tedne spraševali predvsem o kanclerkinem zdravju, saj njena tresavica na več dogodkih pred javnostjo ni mogla ostati neopažena. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
Odpri galerijo
Mediji so se zadnje tedne spraševali predvsem o kanclerkinem zdravju, saj njena tresavica na več dogodkih pred javnostjo ni mogla ostati neopažena. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters

Angela Merkel je danes dopolnila 65 let. Kot je zanjo značilno, okoli njenega osebnega jubileja ni bilo kakega velikega pompa, tako kot vsak teden je tudi danes vodila sejo vlade. Prejšnji teden je na vprašanje v zvezi z rojstnim dnem povedala, da to pač pomeni, da ne postajaš nič mlajši, da pa imaš morda več izkušenj.

Merklova že od novembra 2005 zaseda kanclerski položaj. Njeno delo v javnomnenjskih raziskavah še vedno ocenjujejo z visokimi ocenami, medtem ko njeni Krščansko-demokratski uniji (CDU) podpora upada zaradi rasti priljubljenosti Zelenih.


Zdravstvene težave vplivne Nemke


Mediji so se zadnje tedne spraševali predvsem o njenem zdravju, saj je imela na več dogodkih pred javnostjo težave s tresavico. V torek je že drugič na srečanju s kakim tujim državnikom sedela, in ne stala, kot je to po protokolu. Na srečanju z moldavsko premierko Maie Sandu na kanclerskem uradu v Berlinu sta med igranjem himne obe sedeli, nato pa sta vstali in odšli za častno stražo. Po nizu tresavic pred javnostjo je Merklova prvič sedela prejšnji teden, ko je z vojaškimi častmi sprejela dansko premierko Mette Frederiksen.

Angela Merkel in danska premierka Mette Frederiksen sta himno poslušali sede. FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters
Angela Merkel in danska premierka Mette Frederiksen sta himno poslušali sede. FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters


Kanclerka je bila do letos videti krepkega zdravja, njeno tresavico je bilo pred javnostjo prvič opaziti sredi junija, ko se je srečala z novim ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Takrat so sporočili, da je bila dehidrirana, naslednje tresavice pa so označili za psihološko posledico prvega pripetljaja.

Zdravniki o zdravju Merklove nočejo ugibati. Zdravje velja v Nemčiji za zasebno stvar, tudi v primeru političnih voditeljev.

Komentarji: