V dveh dneh na predčasnem glasovanju volilo 1,2 odstotka upravičencev

Danes je zadnji dan predčasnega glasovanja na evropskih volitvah v Sloveniji.

Objavljeno
23. maj 2019 07.06
Posodobljeno
23. maj 2019 11.50
V Veliki Britaniji bodo tokrat najverjetneje zadnjič volili 73 poslancev v Evropski parlament. FOTO: Yves Herman/Reuters
STA
STA
V Veliki Britaniji in na Nizozemskem bodo kot prvi v Evropski uniji volili nove člane evropskega parlamenta. Volitve skupno 751 poslancev se bodo v 28 članicah Unije vrstile do nedelje, ko bodo na volišča odšli državljani večine članic, tudi Slovenije. V Sloveniji se sicer danes končuje predčasno glasovanje.

Volišča v Veliki Britaniji bodo odprta od 8. do 23. ure po srednjeevropskem času, na Nizozemskem pa od 7.30 do 21. ure. Uradni izidi glasovanja bodo znani šele po zaprtju volišč v vseh članicah v nedeljo ob 23. uri po srednjeevropskem času. Na Nizozemskem bodo drevi ob 22. uri po napovedih objavili tudi rezultate vzporednih volitev, izidi volitev na Otoku pa ne bodo znani do nedelje zvečer.

V Veliki Britaniji bodo tokrat najverjetneje zadnjič volili 73 poslancev v evropski parlament. Združeno kraljestvo bi moralo Unijo zapustiti že 29. marca, a je bil brexit preložen najprej na 12. april in nato na konec oktobra. Zaradi tega bodo morali tudi Britanci znova voliti evropske poslance, a še ni znano, ali bodo tudi zasedli položaje. Po izstopu Velike Britanije bo v evropskem parlamentu samo še 705 poslancev.

image
Nizozemci bodo danes volili 26 evroposlancev. FOTO: Yves Herman/Reuters


Vse verjetneje je, da bodo v Veliki Britaniji evropske volitve prinesle zmagoslavje novi desni evroskeptični stranki Brexit populističnega evroposlanca Nigela Faragea. Glede na nedavno objavljeno raziskavo instituta YouGov bi jo volilo 34 odstotkov Britancev. Na drugem mestu so laburisti s 16-odstotno podporo, na tretjem liberalni demokrati, ki bi jih volilo 15 odstotkov volivcev, sledijo Zeleni, ki bi jih volilo 11 odstotkov. Vladajoči konservativci premierke Therese May pa bi glede na to anketo dobili le deset odstotkov glasov.

Nizozemci bodo danes volili 26 evroposlancev. Raziskava javnega mnenja Poll of Polls kaže, da naj bi po pet sedežev zasedli poslanci skrajno desne stranke Forum za demokracijo (FVD) Thierryja Baudeta ter konservativne stranke nizozemskega premiera Marka Rutteja VVD. Zeleni, krščanski demokrati in laburisti bi imeli po tri evroposlance, demokrati 66 ter krščanska unija in reformisti po dva, Stranka svobode, socialisti in Stranka živali pa po enega.

Danes je tudi zadnji dan predčasnega glasovanja na evropskih volitvah v Sloveniji. Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je drugi dan predčasnega glasovanja na volitvah v evropski parlament udeležilo 12.356 volivcev oziroma 0,72 odstotka vseh volilnih upravičencev, v dveh dneh pa skupaj 20.408 volivcev oziroma 1,2 odstotka vseh volivcev, so sporočili z Državne volilne komisije.

Na evropskih volitvah leta 2014 je drugi dan predčasno glasovalo 6971 volivcev oz. 0,41 odstotka vseh volivcev, v dveh dneh pa skupaj 11.826 volivcev oz. 0,7 odstotka vseh volivcev.

Predčasno glasovanje pred nedeljskimi evropskimi volitvami se je začelo v torek. Volivci lahko glas predčasno oddajo še danes med 7. in 19. uro na enem izmed 59 volišč, odprtih večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij.

Splošno glasovanje pa bo v nedeljo med 7. in 19. uro potekalo na 3005 rednih voliščih ter 55 voliščih za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi na 31 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.