Britanska vlada bo preložila glasovanje o ločitvenem dogovoru

Odločitev o preložitvi glasovanja o ločitvenem dogovoru z EU v  britanskem parlamentu potrjuje stisko premierke Therese May.
Fotografija: Britanski premierki Theresi May ni uspelo prepričati zadostnega števila poslancev, da bi potrdili njen ločitveni dogovor z EU. FOTO: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP
Odpri galerijo
Britanski premierki Theresi May ni uspelo prepričati zadostnega števila poslancev, da bi potrdili njen ločitveni dogovor z EU. FOTO: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

Britanska vlada bo preložila jutrišnje glasovanje o ločitvenem dogovoru o brexitu v britanskem parlamentu, potem ko je postalo jasno, da poslanci dogovora ne bodo potrdili.

Premierka Theresa May je z odločitvijo, ki potrjuje, v kakšni stiski se je znašla njena vlada, danes popoldne seznanila parlament. Novica o odložitvi glasovanja je že sprožila odziv finančnih trgov: vrednost britanskega funta se je znižala na najnižjo raven v zadnjih 18 mesecih.

Na kateri datum bo vlada preložila glasovanje o dokumentu, ki so ga konec prejšnjega meseca potrdili voditelji EU, še ni jasno. Po poročanju Guardiana bi lahko glasovanje preložili na prihodnji teden ali celo na začetek prihodnjega leta.

Predstavniki vlade, med njimi minister za brexit Steven Barclay, so še včeraj v javnih nastopih zavračali možnost preložitve glasovanja. Toda danes je postalo jasno, da se vladi jutri obeta velik poraz. Glasovanje proti dogovoru je poleg opozicije napovedalo še vsaj sto od 316 poslancev vladajoče konservativne stranke.

V primeru tako hudega poraza bi položaj britanske premierke po mnenju nekaterih analitikov postal politično nevzdržen.
 

V iskanju dodatnih zagotovil


Theresa May je v parlamentu napovedala, da bo še pred četrtkovim vrhom voditeljev EU odpotovala v Bruselj in obiskala več evropskih prestolnic. Premierka želi dobiti dodatna zagotovila, da Združeno kraljestvo v primeru uveljavitve tako imenovane rezervne rešitve vprašanja irske meje (backstop), ne bo ostalo za nedoločen čas ujeto v de facto carinski uniji z EU, če London in Bruselj v prihodnjih dveh letih ne najdeta boljše rešitve za ohranitev prostega pretoka ljudi na irskem otoku.

Brez dvoma jo čaka težka naloga, predstavniki EU so danes namreč znova potrdili, da vsebine doseženega dogovora ne nameravajo spreminjati.

Preberite še:

Komentarji: