Britanska vlada lahko sama ustavi brexit

Združeno kraljestvo lahko enostransko razveljavi odločitev o izstopu iz Unije, verjame generalni pravobranilec Sodišča EU.
Fotografija: Nasprotniki brexita upajo, da bo Sodišče EU na koncu potrdilo njihovo domnevo, da lahko Združeno kraljestvo enostransko razveljavi odločitev o izstopu. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Nasprotniki brexita upajo, da bo Sodišče EU na koncu potrdilo njihovo domnevo, da lahko Združeno kraljestvo enostransko razveljavi odločitev o izstopu. FOTO: Jure Eržen

Združeno kraljestvo lahko enostransko prekine proces izstopanja iz Evropske unije, kot ga določa 50. člen lizbonske pogodbe, ne da bi za to potrebovalo soglasje evropske komisije ali drugih držav članic, je danes sporočil generalni pravobranilec Sodišča EU v Luksemburgu. Pravobranilčevo mnenje ni pravno zavezujoče, a predvideva se, da se bodo z njim strinjali tudi sodniki najvišjega sodnega organa Unije, ki bodo odločitev o občutljivem pravnem vprašanju morda sprejeli že ta mesec.

Pravobranilec s svojim mnenjem zavrača dosedanje trditve britanske vlade in evropske komisije, da je možno proces izstopa države članice iz EU ustaviti le, če se s tem strinjajo vse članice.  

»Ta možnost obstaja, vse dokler ločitvena pogodba ni uradno zaključena,« je potrdil Manuel Campos Sanchez-Bardona. Njegovo mnenje so pozdravili predvsem v taboru nasprotnikov brexita, kjer še vedno verjamejo, da lahko preprečijo izstop Združenega kraljestva iz EU konec marca prihodnje leto.
 

Vprašanje ni hipotetično


Odločitev Sodišča EU bo podana na podlagi prošnje za interpretacijo evropske zakonodaje, ki jo je nanj septembra letos naslovilo škotsko sodišče. To je odločalo o primeru, ki ga je sprožila skupina škotskih poslancev, ki so hoteli izvedeti, ali lahko Združeno kraljestvo enostransko razveljavi uveljavitev 50. člena lizbonske pogodbe.

Britanska vlada je poskušala preprečiti Sodišču EU, da bi odločalo o tem »hipotetičnem« vprašanju, z razlago, da procesa izstopanja ne namerava ustaviti. Toda njeni ugovori niso zalegli.

Sanchez-Bardona je zavrnil navedbe britanske vlade, da je vprašanje hipotetično in da za to Sodišče EU o njem ne more odločati. »Spor je resničen, vprašanje ni zgolj akademsko, prezgodaj postavljeno ali odvečno, ampak nosi očiten praktičen pomen in je ključno za rešitev spora,« je v svojem mnenju zapisal generalni pravobranilec. 

Preberite še:

Komentarji: