Britanske oblasti prejele ameriški nalog za izročitev Assangea

Britanske oblasti so imele doslej le začasni nalog za izročitev. Za petek je predvideno naslednje zaslišanje v zadevi.

Objavljeno
12. junij 2019 17.20
Posodobljeno
12. junij 2019 17.24
Assange ima težave z zdravjem, zaradi česar so na Otoku konec maja preložili zaslišanje v okviru obravnave ameriške zahteve za izročitev. FOTO: Daniel Leal-Olivas/AFP
Velika Britanija je iz ZDA tudi uradno prejela nalog za izročitev ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, je danes potrdilo britansko notranje ministrstvo. O morebitni izročitvi mora odločiti britansko pravosodje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Britanske oblasti so imele doslej le začasni nalog za izročitev. Za petek je predvideno naslednje zaslišanje v zadevi. Glede na pričakovanja se bo Assange zaslišanja udeležil preko videoprenosa iz zapora.

Uradno so ga v ZDA obtožili zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, da ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije. Kasneje pa so obtožnico razširili še za 17 točk, med drugim so ga obtožili vohunstva. Če bo obtožen v vseh 18 točkah, bi ga lahko obsodili na 175 let zapora.

image
Britanske oblasti so ustanovitelja Wikileaksa aprila aretirale, potem ko mu je Ekvador odvzel državljanstvo in mednarodno zaščito. FOTO: Peter Nicholls/Reuters


Britanske oblasti so ustanovitelja Wikileaksa aprila aretirale, potem ko mu je Ekvador odvzel državljanstvo in mednarodno zaščito. Britansko sodišče ga je v začetku maja obsodilo na 50 tednov zaporne kazni, ker je kršil določila pogojnega izpusta. Assange je bil namreč leta 2012 po aretaciji zaradi obtožb posilstva izpuščen na prostost, a se je potem izognil odločanju o izročitvi s pobegom na ekvadorsko veleposlaništvo, saj se je bal, da bi ga Švedska izročila ZDA.

Assange ima sicer težave z zdravjem, zaradi česar so na Otoku konec maja preložili zaslišanje v okviru obravnave ameriške zahteve za izročitev.