Britanski parlament bo lahko preprečil brexit brez dogovora

Če poslanci podprejo odložitev brexita, Theresa May vztraja, da ta ne sme trajati več kot nekaj mesecev.
Fotografija: Britanska premierka si je z današnjim manevrom po vsej verjetnosti prihranila nov udarec svoji lastni avtoriteti. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Britanska premierka si je z današnjim manevrom po vsej verjetnosti prihranila nov udarec svoji lastni avtoriteti. FOTO: AFP

Britanski parlament bo o novembra doseženem ločitvenem dogovoru znova glasoval najpozneje 12. marca, torej dva tedna pred predvidenim datumom izstopa Združenega kraljestva iz EU. Časovni pritisk bo gotovo vplival na odločitev večine poslancev. Tega se zaveda tudi britanska premierka, ki z odlašanjem pomembnega glasovanja ohranja svoj sporazum z EU pri življenju.

Theresa May je danes v nastopu pred poslanci napovedala, da država 29. marca ne bo izstopila iz Unije brez dogovora, če parlament tega ne bo izrecno potrdil. Parlament bo lahko ob morebitni ponovni zavrnitvi ločitvenega sporazuma z Evropsko unijo glasoval o tem, ali naj Združeno kraljestvo odide iz EU brez dogovora oziroma ali naj britanska vlada prosi za podaljšanje pogajanj ter začasno preloži datum brexita.

Premierka je s tem po mnenju analitikov prvič odprla pot podaljšanju pogajanj in preložitvi brexita. Vprašanje je le, za koliko časa. Če poslanci prihodnji mesec zavrnejo ločitveni sporazum in podprejo podaljšanje, vlada še naprej vztraja, da izstop države iz EU ne sme biti prestavljen za več kot nekaj mesecev.

Ravno tako noče vnaprej izključiti brexita brez dogovora, k čemur jo pozivajo v večjem delu opozicije pa tudi v lastnih konservativnih vrstah. Theresa May in njeni ministri poudarjajo, da je edini način, da se izognejo neurejenemu izstopu države iz EU, potrditev ločitvenega sporazuma v parlamentu.
 

Da se ne bi znova osmešila


Premierkina napoved ne enega, ampak potencialno treh glasovanj je najnovejši zasuk v sagi o potrjevanju izstopnega sporazuma, ki jo je v zadnjih dneh še zaostrilo spogledovanje britanske opozicije z novim referendumom. Theresa May, ki že več tednov poskuša prepričati EU o spremembah spornega irskega varovala, zaradi katerega je parlament prejšnji mesec zavrnil sporazum in poslal vlado nazaj za pogajalsko mizo, se je z današnjim manevrom verjetno izognila novi blamaži v parlamentu in nadaljnjemu usihanje svoje moči.

Britanski poslanci bodo jutri glasovali o dopolnilu, ki poziva k začasni preložitvi datuma brexita, če se vlada do sredine prihodnjega meseca ne bo vrnila pred parlament s spremenjenim ločitvenim sporazumom. Če premierka poslancem ne bi obljubila glasovanja o podaljšanju pogajanj, bi jo ti verjetno prisilili k temu.

Britanska vlada za podaljšanje pogajanj potrebuje tudi soglasje vseh držav članic EU27. Predstavniki EU so v zadnjih tednih večkrat namignili, da bi Unija takšni prošnji ugodila.

Komentarji: