Britanski parlament glasoval proti brexitu brez dogovora

Glasovanje odpira pot za vložitev prošnje za preložitev izstopa Velike Britanije iz Evropske unije.

Objavljeno
13. marec 2019 20.44
Posodobljeno
13. marec 2019 21.36
FOTO: Handout/Reuters
STA
STA
Britanski parlament se je danes s 312 glasovi proti 308 izrekel proti temu, da bi Združeno kraljestvo iz Evropske unije kadar koli izstopilo brez dogovora. To glasovanje odpira pot za vložitev prošnje za preložitev brexita.

Britanska poslanska zbornica je pred tem z dopolnilom spremenila originalni predlog, ki ga je vložila premierka Theresa May. Tako so na končnem glasovanju potrdili, da »poslanska zbornica zavrača izhod Velike Britanije iz Evropske unije brez ločitvenega dogovora in okvirja za prihodnje odnose«.

Nova formulacija, ki je bila sprejeta s štirimi glasovi večine, potrjuje, da poslanci zavračajo brexit brez dogovora v vsakem primeru, ne le 29. marca, ko je načrtovan izhod Združenega kraljestva iz povezave. Odločitev parlamenta sicer ni obvezujoča, opozarja nemška tiskovna agencija dpa.

image
FOTO: Dylan Martinez/Reuters

 

Bodo morali Britanci izpeljati evropske volitve?


Mayeva je po glasovanju potrdila, da bodo poslanci v četrtek glasovali, ali bi morda EU zaprosili za odlog predvidenega datuma ločitve. Poslance je opozorila, da morajo razumeti, da bo, če ne bodo v prihodnjih dneh odobrili ločitvenega sporazuma, ki so ga zavrnili v torek, potrebna daljša preložitev brexita. To pa bo pomenilo, da bodo morale maja tudi v Veliki Britaniji potekati evropske volitve. »Ne verjamem, da je to pravi rezultat,« je ocenila.

Premierka je še dodala, da bi vlada lahko še naprej vodila pogajanja z EU ali pa bi organizirali drugi referendum, »a bi to dodatno okrnilo zaupanje med britansko javnostjo in parlamentom«. Evropska unija je bila jasna, da je že sklenjen sporazum edini možen, je dodala.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je že napovedal, da je preložitev 50. člena lizbonske pogodbe neizogibna.

Evropska komisija: Ni dovolj le glasovati proti brexitu brez dogovora


Evropska komisija je danes po glasovanju britanskega parlamenta, ki je zavrnil brexit brez dogovora, spomnila, da so s premierko Thereso May že sklenili dogovor. »Da se vzame brexit brez dogovora z mize, ni dovolj le, da se glasuje proti izhodu brez dogovora, treba je tudi podpreti nek dogovor,« so povedali v Bruslju.

»S premierko smo se dogovorili o sporazumu in EU je pripravljena, da ga podpiše,« je v odzivu dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Britanski poslanci so v torek že drugič zavrnili ločitveni sporazum z EU, danes pa so zavrnili še izhod Združenega kraljestva iz Evropske unije brez dogovora. V četrtek bodo predvidoma glasovali o tem, da bi Velika Britanija zaprosila za preložitev brexita.