Bruselj proti Poljski na sodišču EU

Komisija bi z začasno odredbo položaj poljskega vrhovnega sodišča vrnila na stanje pred sprejetjem spornih zakonov.
Fotografija: Protest proti pravosodni reformi julija v Varšavi FOTO: Gazeta via Reuters
Odpri galerijo
Protest proti pravosodni reformi julija v Varšavi FOTO: Gazeta via Reuters

Evropska komisija je danes odločila, da bo sprožila postopek proti Poljski pred Sodiščem EU zaradi kršitev načela neodvisnosti sodstva. Kršitve so nastale z novim poljskim zakonom o vrhovnem sodišču, ki po mnenju komisije ni združljiv s pravom EU, saj ogroža načelo neodvisnosti sodstva skupaj z nezamenljivostjo sodnikov.

Sporno je znižanje upokojitvene starosti sodnikov vrhovnega sodišča s 70 na 65 let, zaradi česar 27 od 72 sodnikom grozi prisilna upokojitev. Ukrep poljskih oblasti zadeva tudi prvega predsednika vrhovnega sodišča, ki bi moral svoj šestletni mandat, kot je določen v poljski ustavi, predčasno končati, so pojasnili v komisiji ob naznanilu odločitve. Kritiki pravosodne reforme, ki jo izvaja vladajoča poljska stranka Zakon in pravičnost (PiS), očitajo oblastem, da je namen odstraniti vsakršno kritiko. Poljska vlada vztraja, da sodišča želi zgolj očistiti korupcije.

Komisija je v zvezi z zakonom o vrhovnem sodišču poljskim organom v začetku julija letos poslala prvi opomin, sredi avgusta pa še drugega. Ker se ti niso ustrezno odzvali, je zadevo predložila sodišču. Komisija sodišču predlaga obravnavanje po hitrem postopku. Predlaga tudi izdajo začasne odredbe, s katero bi se položaj poljskega vrhovnega sodišča vrnil na stanje pred sprejetjem spornih zakonov.

Poljska je zaradi spornih ukrepov v pravosodju pod drobnogledom Bruslja od leta 2016. Po dveh letih neplodnega dialoga je komisija decembra lani predlagala tudi sprožitev sedmega člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic članici, ki krši temeljna evropska načela.

Komentarji: