Prepoved za plastične slamice, držala za balone, vatne palčke?

Evropska komisija se zavzema za zmanjšanje čedalje bolj nevarnih plastičnih odpadkov, predlaga prepovedi in omejitve.
Fotografija: Poleg omenjenih plastičnih izdelkov so na muhi prepovedi še plastične slamice, držala za balone, vatne palčke. FOTO: Barbara Woike/Ap
Odpri galerijo
Poleg omenjenih plastičnih izdelkov so na muhi prepovedi še plastične slamice, držala za balone, vatne palčke. FOTO: Barbara Woike/Ap

Bruselj – Če bodo sprejeti predlogi evropske komisije, po članicah v EU na piknikih in ob drugih priložnostih v prihodnosti ne bo več plastičnega jedilnega pribora in krožnikov. Bruselj je danes predstavil dolgo pričakovane predloge za zmanjševanje plastičnih odpadkov, ki čedalje bolj obremenjujejo in ogrožajo okolje.

Statistika pravi, da naj bi v članicah EU vsako leto porabili 36,4 milijarde plastičnih slamic. FOTO: Wilfredo Lee/Ap
Statistika pravi, da naj bi v članicah EU vsako leto porabili 36,4 milijarde plastičnih slamic. FOTO: Wilfredo Lee/Ap


Posebno strogi naj bi bili ukrepi za plastične izdelke za enkratno rabo, ki imajo ustrezne alternative. Poleg omenjenih plastičnih izdelkov so na muhi prepovedi še plastične slamice, držala za balone, vatne palčke. Plastične steklenice za enkratno rabo bodo dovoljene samo, če bodo zamaški ostali pritrjeni na njih. Za različne oblike plastičnih skodelic bi članice morale postaviti omejitve.



Številni izdelki, ki naj bi bili prepovedani, končajo v okolju. Kakšne razsežnosti ima uporaba plastike za enkratno uporabo, dokazujejo statistike. Po eni od njih se v članicah EU vsako leto porabi 36,4 milijarde plastičnih slamic.

»Ti izdelki ne bodo izginili, ampak morajo biti narejeni iz drugih materialov,« je pojasnil prvi podpredsednik evropske komisije Frans Timmermans. Pošalil se je, da Evropejci še naprej ne bodo imeli nobenih težav pri organizaciji piknikov.

Bomo kmalu tudi na piknikih morali uporabljati takšen jedilni pribor? FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Bomo kmalu tudi na piknikih morali uporabljati takšen jedilni pribor? FOTO: Igor Zaplatil/Delo


Evropska komisija predlaga še informativne kampanje in udeležbo proizvajalcev najkočljivejših plastičnih izdelkov. V mislih imajo embalažo za hrano, tobačne izdelke s filtri, vlažne krpice ... Do leta 2025 naj bi bilo recikliranih najmanj 90 odstotkov plastičnih steklenic.

Poleg tega proračunski komisar Günther Oettinger predlaga še posebno dajatev za države članice, iz katere bi se sofinanciral proračun EU. Za vsak kilogram plastičnih odpadkov, ki ne bo recikliran, bi morale plačati 80 centov.

V EU vsako leto nastane 26 milijonov ton plastičnih odpadkov, manj kot tretjina jih je recikliranih. Preostali končajo na smetiščih ali v okolju.

EU želi zmanjšati vpliv plastike na okolje. FOTO: David Amid//Reuters
EU želi zmanjšati vpliv plastike na okolje. FOTO: David Amid//Reuters


Središče prizadevanja Bruslja je zaščita morja. V oceanih je po predvidevanju že 140 milijonov ton plastike, ki nato prehaja v človekovo prehransko verigo. Leta 2050 naj bi bilo v oceanih že več plastike kot rib.

Pot do sprejetja predlogov bo najbrž kar trnova. Rešitve morajo biti sprejete tako v Svetu EU (države članice) kot tudi v evropskem parlamentu.

Komentarji: