Čakajoči Macrona (FOTO)

Na protestih je bilo tokrat manj ljudi, zaman so čakali, da jih nagovori predsednik Emmanuel Macron. Premier obljublja, da bo Macron kmalu predstavil ukrepe.
Fotografija: Trg repulike v Parizu. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Odpri galerijo
Trg repulike v Parizu. FOTO: Stephane Mahe/Reuters

Na ulicah številnih francoskih mest je po včerajšnjih novih množičnih protestih rumenih jopičev znova ostalo razdejanje, a je bilo manjše kot v preteklem vikendu, saj so tokrat oblasti na ulice napotile precej večje število policistov.

Po Franciji se je na protestih proti visokim cenam in davkom, ki so sprva vzniknili zaradi visokih trošarin na naftne derivate, katerim se je vlada zdaj že odpovedala, po najnovejših podatkih notranjega ministstva zbralo okoli 136.000 ljudi, kar je podobna številka kot minuli teden.

Protestniki so zažigali avtomobile, smetnjake, kolesa ... Škode je sicer manj kot v preteklem koncu tedna. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Protestniki so zažigali avtomobile, smetnjake, kolesa ... Škode je sicer manj kot v preteklem koncu tedna. FOTO: Stephane Mahe/Reuters


Okoli 10.000 ljudi se je zbralo v Parizu, kjer so preventivno zaprli številne znamenitosti. Znamenite Elizejske poljane, kjer so sicer trgovine zaprle vrata in steklene vitrine prekrile z zaščitnimi deskami, so znova utrpele veliko škode, zgorelo je več avtomobilov, podobno nasilno je bilo še v nekaterih drugih mestih, in sicer v Bordeauxu, Toulousu, Marseillu in Lyonu, navaja francoski časnik Le Monde.

Aretirali so 1723 ljudi, v priporu jih ostaja 1220, najnovejše podatke navaja Le Monde. Samo v Parizu je bilo aretiranih 1082 ljudi, je sporočilo notranje ministrstvo. Številne so pridržali še preden so se lahko udeležili protestov, saj so vse pregledovali že na železniških postajah in na drugih vstopnih točkah v mesto. 

179 oseb je bilo ranjenih, od tega tudi več policistov, ki jih je bilo skupno na delu okoli 90.000, od tega 8000 v Parizu.

Policisti so ob izgredih uporabili solzivec, na množico so tudi streljali z gumijastimi naboji.

Nasilno je bilo tudi v nekaterih drugih mestih. Tako je bilo v Marseillu. FOTO: Claude Paris/AP
Nasilno je bilo tudi v nekaterih drugih mestih. Tako je bilo v Marseillu. FOTO: Claude Paris/AP


Francozi čakajo Macrona


Francoski predsednik Emmanuel Macron je tudi včeraj ostal tiho, medtem ko so protestniki na ulicah kričali: »Macron odstopi.«

Le na twitterju se je zahvalil varnostnim organom, ki so pokazali pogum in izjemno profesionalnost.



O ukrepih, ki bodo morda pomirili jezno javnost, pa naj bi spregovoril v prihodnjih dneh, je povedal premier Edouard Philippe.

Philippe je poudaril, da je zdaj čas za dialog in enotnost. »Noben davek ne sme ogroziti nacionalne enotnosti. Zdaj jo moramo sicer znova zgraditi skozi dialog in delo ter da spet stopimo skupaj.«



Marseille FOTO: Claude Paris/AP
Marseille FOTO: Claude Paris/AP


Protesti so se prelili tudi v druga mesta


Po zgledu rumenih jopičev so včeraj potekali protesti tudi po nekaterih drugih evropskih mestih, med drugim so protestirali v Belgiji in na Nizozemskem.

Policija se je nad protestnico v Bruslju znesla s solzivcem.  FOTO: Yves Herman/Reuters
Policija se je nad protestnico v Bruslju znesla s solzivcem.  FOTO: Yves Herman/Reuters


Protest »stop krvavim srajcam« je potekal tudi v srbski prestolnici, navajajo tamkajšnji mediji. Mirnega shoda, ki je bil posledica nedavnega napada na vodjo Levice Srbije Borka Stefanovića, se je udeležilo več tisoč ljudi.

Preberite še:

Komentarji: