Čakala jo bo v Londonu

Petletna hči v Iranu zaprte Nazanin Zaghari-Ratcliffe se je vrnila v Združeno kraljestvo.

Objavljeno
11. oktober 2019 17.50
Posodobljeno
11. oktober 2019 17.50
Richard Ratcliffe, mož zaprte britansko-iranske humanitarne delavke Nazanin Zaghari-Ratcliffe, z njuno petletno hčerko Gabriello med tiskovno konferenco v Londonu. Foto REUTERS/Peter Nicholls
Ju. K.
Ju. K.
Žalostno usodo britansko-iranske humanitarne delavke Nazanin Zaghari-Ratcliffe, ki je že tri leta zaprta v Iranu, opisuje tudi njena petletna hči Gabrielle, ki se je v četrtek vrnila v Združeno kraljestvo, kjer bo, kot upajo njeni bližnji, prej ali slej dočakala dan, ko bo ponovno združena z mamo.

Gabriella, ki je večino življenja preživela pri starih starših v Teheranu, tudi zato, da je lahko bila blizu mame, bo odslej prebivala v Londonu z očetom Richardom Ratcliffom, ki že leta vodi mednarodno kampanjo za izpustitev žene iz zapora in njeno varno vrnitev domov.

Leta 2016, ko so Nazanin Zaghari-Ratcliffe aretirali na letališču v Teheranu na podlagi obtožb o vohunjenju, ki jih vztrajno zanika, Ratcliffe ni ostal samo brez partnerke, ampak tudi hčere, ki jo je mama odpeljala v Iran, da bi jo predstavila staršem. Njeno nedolžno potovanje se je sprevrglo v večletni boj, ki mu ni videti konca.

image
Nazanin Zaghari-Ratcliffe je v Iranu zaprta od leta 2016. Foto Reuters


Napetosti v dvostranskih odnosih med Združenim kraljestvom in Iranom, povezane s splošnim zaostrovanjem razmer na Bližnjem vzhodu, v zadnjih letih niso pripomogle k iskanju rešitve za Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Britanski zunanji minister Dominic Raab je vrnitev petletne deklice na Otok izkoristil za vnovičen poziv iranskim oblastem k izpustitvi britanske državljanke na prostost, rekoč, da noben starš ne bi smel biti v takšni situaciji.

Gabriella je do aprila lahko najmanj enkrat na teden videla mamo v zaporu, dokler iranske oblasti niso omejile njenih obiskov. Richard Ratcliffe je po ponovni združitvi s hčerjo izrazil upanje, da bo njena vrnitev sčasoma omogočila tudi vrnitev Nazanin. Povedal je, da je Gabriella mami pred slovesom povedala, »da se bosta znova videli v Londonu«.