Carola Rackete zapustila Italijo

31-letnica je na včerajšnjem štiriurnem zaslišanju pozvala Evropsko unijo, naj konča notranje spore glede migrantov.
Fotografija: Racketejeva  je proti Salviniju zaradi razžalitve na svetovnem spletu sprožila tožbo zaradi klevetanja. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Odpri galerijo
Racketejeva  je proti Salviniju zaradi razžalitve na svetovnem spletu sprožila tožbo zaradi klevetanja. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

»Carola Rackete ni naredila nič narobe. Po mednarodnem in italijanskem pravu je obvezno reševati življenja in poiskati varno pristanišče,« je v izjavi za javnost zapisala Elisa De Pieri, predstavnica organizacije Amnesty International, po včerjašnjem zaslišanju nemške kapitanke Carole Rackete v sicilijanskem mestu Agrigentu.

Italijansko tožilstvo jo je zaslišalo zaradi domnevne pomoči pri nezakonitih migracijah, ko je konec junija z ladjo Sea Watch 3, na krovu katere je bilo več deset migrantov, brez dovoljenja vplula v pristanišče na Lampedusi. Po navedbah človekoljubne organizacije Sea Watch pa je kapitanka že zapustila Italijo in je na poti v Nemčijo.


Po zaslišanju tudi sojenje?


Racketejeva je prispela na sodišče v spremstvu dveh odvetnikov, a ni želela dajati izjav. Po štiriurnem zaslišanju je pozvala Evropsko unijo, naj konča notranje spore glede migrantov, rešenih na morju, ter odpre svoje meje za begunce iz Libije.

»Zaslišanje ne bi smelo biti o meni kot osebi, ampak o širšem problemu,« je dejala in opozorila, da bi morali iz Libije nujno evakuirati na tisoče beguncev. Odločitev, ali bodo kapitanki sodili ali jo oprostili, bodo predvidoma sprejeli šele po koncu poletja.


»Komaj čakam, da jo izženem «


Odzval se je tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini, ki je na twitterju zapisal, da hoče kapitanko izgnati iz države. »Ali obstaja kakšen sodnik, ki jo bo prisilil, da bo v prihodnje spoštovala zakone, varnost in dostojanstvo naše države? Komaj čakam, da izženem to nemško kriminalko in jo pošljem nazaj domov.«

Carola Rackete je že prejšnji teden vložila civilno tožbo proti Salviniju, s katero zahteva ukinitev njegovih računov na socialnih omrežjih. Enaitridesetletnica očita voditelju Lige, da je prek Twitterja in Facebooka spodbujal sovraštvo proti njej in sicilijanski tožilki Alessandri Vella.

Komentarji: