Carrie Lam: Pekingu nikoli nisem ponudila odstopa

Hongkongška voditeljica bo vztrajala kljub prodemokratičnim protestom.

Objavljeno
03. september 2019 10.45
Posodobljeno
03. september 2019 11.44
Carrie Lam je na današnji tiskovni konferenci zanikala, da bi ponudila svoj odstop. FOTO: Anthony Wallace/AFP
J. P.
J. P.
Hongkong – Čeprav je na posnetku, ki ga je včeraj objavila agencija Reuters, jasno slišati Carrie Lam, ki pravi: »Če bi imela možnost, bi takoj odnehala«, hongkonška voditeljica ne namerava odstopiti, poroča britanski BBC.

Daljši zvočni posnetek je nastal prejšnji teden med zasebnim sestankom s poslovneži, med drugim pa na njem Lamova samo sebe krivi za nastanek politične krize v Hongkongu in priznava, da si ne more odpustiti, da je povzročila takšno opustošenje. V nadaljevanju na posnetku pravi, da ima premalo moči, da bi lahko obvladala nastalo krizo, in da je težko služiti dvema gospodarjema. 


 

»Težko je služiti dvema gospodarjema«


»Za voditelja, ki mora žal služiti dvema ustavnima gospodarjema, osrednji ljudski vladi Kitajske in ljudstvu Hongkonga, ostaja zelo, zelo omejen politični manevrski prostor,« pravi na posnetku. Prav tako pravi, da Kitajska ni postavila roka, do katerega bi bilo treba rešiti krizo v Hongkongu, in da Peking nad protestnike ne bi poslal vojske. 

image
REUTERS Tiskovna konferenca voditeljice Hongkonga Carrie Lam. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters


Na današnji tiskovni konferenci je Lamova dejala, da je nesprejemljivo, da so mediji objavili posnetek njenih zasebnih pogovorov in opazk, in zatrdila, da ni vladi v Pekingu nikoli ponudila svojega odstopa in da na to nikoli ni niti pomislila. Obljubila je več dialoga s protestniki in nadaljevanje prizadevanj za ustavitev nemirov.
 

Demonstracije se nadaljujejo


Toda demonstracije se v Hongkongu kljub vsemu nadaljujejo že štirinajsti teden zapovrstjo. Včeraj so pouk in predavanja bojkotirali študenti in srednješolci, njihov protest naj bi se nadaljeval tudi danes. Ta konec tedna so bili protesti še posebej nasilni, protestniki so metali molotovke in napadali stavbo mestnega parlamenta.