»Če bi res bil rasist, bi bil že v zaporu« (FOTO)

Nogometni zvezdniki Ronaldinho, Rivaldo, Kaka in Cafu so prepričani, da lahko Brazilijo reši le Bolsonaro.
Fotografija: Rivaldo in Ronaldinho sta odločno podprla skrajnega desničarja Jairja Bolsonara. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Rivaldo in Ronaldinho sta odločno podprla skrajnega desničarja Jairja Bolsonara. FOTO: Reuters

Če bi predsedniški kandidati­ ­sestavljali nogometno ekipo iz podpornikov, bi najboljšo zasedbo nedvomno imel skrajni desničar in zmagovalec v prvem krogu brazilskih predsedniških volitev Jair Bolsonaro. Na zelenico bi stopili kar štirje nekdanji svetovni prvaki, Ronaldinho, Rivaldo, Kaka in Cafu, družbo bi jim delali številni sedanji brazilski zvezdniki. Toda kako je sploh mogoče, da afrobrazilski zvezdniki podpirajo kandidata, ki ne skriva rasističnih nagnjenj?



Drug za drugim so se oglašali sloviti brazilski nogometaši – iz krize nas lahko popelje samo Jair Bolsonaro. Očitno je to bila usklajena akcija s skrbno izbranimi besedami in fotografijami. Težko je verjeti, da zadaj ni premetenega političnega svetovalca. Do zdaj so bili nogometaši tako složni le še v marketinških nastopih za svoje klube in športne opremljevalce.

»Za boljšo Brazilijo želim mir, varnost in nekoga, ki nam bo povrnil veselje. Izbral sem življenje v Braziliji, zato hočem boljšo državo za vse,« je na družbenih omrežjih objavil nekdaj najboljši nogometaš na svetu Ronaldinho, zraven pa namesto prepoznavne desetice kazal dres s številko 17, pod katero je Bolsonaro nastopil v prvem krogu volitev.


Sporna zgodovina jih ne zanima


Z všečki Ronaldinhove objave so izrazili mnenje tudi sedanji reprezentanti Neymar, Gabriel­ Jesus in Alisson Becker, oglasil se je še Cafu, kapetan zmagovite brazilske reprezentance s svetovnega prvenstva leta 2002: »Bil sem kapetan petkratnih svetovnih prvakov in glasoval bom za Bolsonara.« Vsakdo lahko izrazi svoje politično prepričanje, toda del javnosti je zgrožen, kako odločno brazilski nogometaši podpirajo skrajnega desničarja, ki bi svojega sina, če bi bil gej, kar ubil, hkrati pa je prepričan, da »Afrobrazilci niso dovolj dobri niti za razmnoževanje«. So nemara Ronaldinho, Neymar, Cafu ... pozabili, da so tudi sami Afrobrazilci?

Nogometnih zvezdnikov ne motijo niti Bolsonarove napovedi o povečanju represije državnih organov in ohlapnejši zakonodaji pri nošenju orožja, prav tako pozabljajo na njegovo poveličevanje vojaške diktature, ki je Braziliji vladala od leta 1964 do 1985. »Če bi res bil rasist, bi bil že v zaporu,« je na twitterju na enega izmed številnih očitkov, zakaj podpira Bolsonara, odgovoril vezist Tottenhama Lucas Moura.



Ronaldinho in Rivaldo sta odločno podprla skrajnega desničarja Jaira Bolsonara. FOTO: Reuters
Ronaldinho in Rivaldo sta odločno podprla skrajnega desničarja Jaira Bolsonara. FOTO: Reuters


»Izvolili boste predsednika in ne očeta«


Težko je tudi vse nogometaše vreči v isti koš. Pričakovano je Bolsonara podprl Kaka, nekdanji zvezdnik Milana in madridskega Reala ter uradno najboljši nogometaš leta 2007. Njegova nogometna zgodba ni tipično brazilska, saj se ni prebil do zvezd iz revne favele, temveč prihaja iz premožne družine in je pripadnik evangeličanske krščanske veroizpovedi, prav ta večmilijonska skupina je ena izmed hrbtenic konservativne politike v Braziliji.

Bo Jair Bolsonaro po drugem krogu volitev 28. oktobra postal novi brazilski predsednik? FOTO: AFP
Bo Jair Bolsonaro po drugem krogu volitev 28. oktobra postal novi brazilski predsednik? FOTO: AFP


Toda koga naj Brazilci sploh izberejo na političnem meniju? Vrh glave imajo lepih besed bolj demokratičnih kandidatov, ki so prepojeni s korupcijo in skrbijo samo za svoj elitni krog ljudi. Četudi so z gospodarsko rastjo nekatere predele dvignili iz revščine, je niso zajezili, kriminala je še več. V sosednji Venezueli imajo dokaz, da je lahko še veliko slabše.

»Resnični brazilski problemi so ekonomska kriza, brezposelnost, zdravstvo, izobraževanje in korupcija. In kaj se pogovarjamo v času volitev: ideologija spola, diskriminacija žensk, rasizem in feminizem. Toda razumeti morate, da boste izvolili predsednika in ne očeta,« je v dolgem zapisu v podporo Bolsonaru objavil nekdanji nogometni junak Rivaldo in nakazal, zakaj ima skrajni desničar takšno podporo. »Rešiti moramo probleme, vrednot pa se učimo doma in v šoli. A če bi se učili vrednot z nekdanjim predsednikom Lulo, bi bili z njim v zaporu.«




 

»Bratje, boste res podprli fašista?«


Edini, ki je stopil na nasprotno stran, je Juninho Pernambucano, toda ker njegova nogometna slava kljub nekaterim nepozabnim prostim strelom ne seže do kolen Ronaldinhu, Rivaldu ali Kakaju, je njegov glas precej manj odmeven. »Kar stresem se, ko vidim, kako naši nogometaši podpirajo tega desničarja,« je rekel. »Nogometaši prihajamo z dna, mi smo del revnega ljudstva. Kako lahko zdaj stopimo na drugo stran? Bratje, boste res podprli fašista ­Bolsonara?«

A kaj bi šele rekel legendarni Socrates, nekdanji goreči nasprotnik vojaške diktature, da je še njegov klub Corinthians na dres umestil napis »demokracija«? Verjetno se obrača v grobu.

Komentarji: