Če Trump ne bo rešil težav, jih bo naslednik

Ameriški veleposlanik v EU o vzrokih za zastoj v trgovinskih pogajanjih med Brusljem in Washingtonom.
Fotografija: Težave v ameriških trgovinskih odnosih niso povezane s Trumpom ali republikanci, ampak zadevajo celotne ZDA, opozarja Gordon Sondland. Foto: Leon Vidic
Odpri galerijo
Težave v ameriških trgovinskih odnosih niso povezane s Trumpom ali republikanci, ampak zadevajo celotne ZDA, opozarja Gordon Sondland. Foto: Leon Vidic

Ljubljana – Trgovinska pogajanja med EU in ZDA so se pri večini pomembnih vprašanj znašla na mrtvi točki. Glavni predstavnik Trumpove administracije v Bruslju, ameriški veleposlanik v EU Gordon Sondland, je v intervjuju za Delo opozoril, da se bo reševanja težav v čezatlantskih odnosih očitno treba lotiti drugače.
 

Kmalu bo minilo leto dni, odkar ste postali ameriški veleposlanik v EU. Je Unija za vas podobna uganka, kot je Trumpova administracija za povprečnega Evropejca?


EU za Trumpovo administracijo nikoli ni bila uganka, administracija je bila vedno jasna glede njenih občutkov do Unije. Ta je naša najtesnejša, najverjetneje celo najpomembnejša zaveznica, a z EU imamo tudi nerešena vprašanja, ki jih moramo rešiti, in EU natančno ve, katera. Prvo se nanaša na trgovino, soočamo se s trgovinskim neravnovesjem, ki je predvsem posledica tega, da je ameriški trg precej bolj odprt za evropske izdelke kot evropski za naše. To ni nikakršna uganka, ampak dejstvo in stvar preprostega izračuna.
 

Vseeno, zdi se, da smo priča razdoru v čezatlantskih odnosih. Je ta samo posledica Trumpove izvolitve ali so njegove korenine globlje?


Ne bi rekel, da gre za razdor, saj ta beseda implicira obstoj strukturnega, simptomatičnega problema. Spopadamo se z več ločenimi problemi, glede katerih bomo morali najti dogovor. Ne verjamem, da so ti problemi kakorkoli povezani z izvolitvijo sedanjega predsednika. Trump ni bil prvi predsednik, ki jih je identificiral, veliko predsednikov pred njim je to storilo, a so pri tem izbrali drugačen pristop. Niso želeli vznemirjati odnosov, v upanju, da bo več kot sedemdeset let našega sodelovanja od vzpostavitve Marshallovega načrta nekako rešilo in odpravilo ta vprašanja. Ampak to se ni zgodilo. Z EU, evropsko komisijo in evropskim parlamentom imamo zelo dobre odnose, v torek sem gostil večerjo v Bruslju, ki se je je poleg visoke predstavnice EU za zunanjo politiko Federice Mogherini udeležilo več evropskih in neevropskih voditeljev. Naš večer je bil zelo prijeten in produktiven. Če je med vami in nekom razdor, ne greste skupaj na večerjo.

Ameriški veleposlanik pri EU Gordon Sondland Foto Leon Vidic
Ameriški veleposlanik pri EU Gordon Sondland Foto Leon Vidic

 

Smo kaj bliže rešitvi trgovinskih vprašanj, ki jih omenjate?


Izbrati bomo morali drugačen pristop pri pogajanjih, saj se zdi, da smo se znašli na mrtvi točki pri veliko pomembnih problemih, v nasprotju s tistimi najlažje rešljivimi. Pri utekočinjenem plinu (LNG) in soji smo dosegli zelo velik napredek. Pri skladnosti, standardih, avtomobilskih carinah in veliko drugih stvareh nismo dosegli dogovora, zato bosta obe strani morali razmisliti o tem, kako ta vprašanja drugače uokviriti, zato da bomo lahko dosegli dogovor. Prej ste me vprašali, ali so vse te težave povezane s predsednikom Trumpom: naše demokratsko vodstvo predstavniškega doma ameriškega kongresa, ki sem ga spremljal, ko se je ob obisku EU sestalo z vodstvom evropske komisije, opozarja na enake probleme. Kot veste, se v marsičem ne strinjajo s predsednikom Trumpom, ampak glede [trgovine z Evropo] se z njim absolutno strinjajo. Tudi če bo predsednika Trumpa leta 2024 nasledil demokrat, verjamem, da bodo ta vprašanja ostala na mizi. Če jih ne bo rešil ta predsednik, jih bo naslednji.
 

V vsakemu primeru jih bo torej treba rešiti.


V vsakem primeru. Te težave niso povezane ne s Trumpom ne z republikanci, ampak zadevajo celotne ZDA.
 

Lani ste EU obtožili zavlačevanja v pogajanjih z ZDA. Ali ta ocena še drži?


EU trenutno ni v interesu, da bi spremenila status quo, saj je v boljšem položaju na škodo ZDA. Če ji status quo ustreza, zakaj bi ga hotela spremeniti? Ne gre torej za zavlačevanje, ki samo po sebi implicira, da odlagate nekaj, kar boste na koncu storili. Sam popolnoma razumem vidik EU. Če bi bil v njenem položaju, se ravno tako ne bi želel pogajati z ZDA, saj bi mi kot Evropejcu zelo ustrezala trenutno regulatorno okolje in presežek v trgovini z ZDA, ki na leto znaša od 150 do 200 milijard dolarjev, odvisno od tega, kako ga izračunate. Če sem Evropejec, mi je sedanji položaj torej lahko zelo všeč, če sem Američan, mi ni. In jaz sem Američan.
 

»Tudi če bo predsednika Trumpa leta 2024 nasledil demokrat, verjamem, da bodo trgovinska vprašanja ostala na mizi,« izpostavlja Sondland. Foto: Leon Vidic
»Tudi če bo predsednika Trumpa leta 2024 nasledil demokrat, verjamem, da bodo trgovinska vprašanja ostala na mizi,« izpostavlja Sondland. Foto: Leon Vidic
 Rok za vzpostavitev carin na uvoz evropskih avtomobilov, ki ga je postavil predsednik Trump, se bo iztekel prav v času, ko bo začela delati nova evropska komisija. Kako hitro bo ta morala ukrepati, da bo ZDA prepričala, da EU s trgovinskimi pogajanji misli resno?


Ko se dve strani pogajata in ko ena verjame, da drugi ni do doseganja napredka, mora videti kakšen signal, dogovor o lažjih vprašanjih, poleg tistih dveh, ki sem jih že omenil. Morda glede skladnosti, farmacevtskih izdelkov in podobno … seznam je dolg. Če bo EU pokazala, da je pri nekaterih zadevah, ki bi ZDA omogočile boljši dostop do evropskega tržišča, pripravljena skleniti kompromise, verjamem, da bo to način, s katerim se bo lahko izognila kakršnemu koli nenadnemu ukrepanju predsednika Trumpa.
 

Si lahko predstavljate sklenitev trgovinskega dogovora, ki ne bi vključeval kmetijskih izdelkov?


Ne. Vsekakor pa si lahko predstavljam dogovor, ki kmetijske izdelke pušča za konec [pogajanj] oziroma jih omenja v omejenem obsegu. Predsednik Trump je bil julija lani zelo jasen v pogovorih s predsednikom evropske komisije Junckerjem, ko je poudaril, da pogajanja začenja z nepopisanim listom papirja. Omogoča vrsto različnih dogovorov, pod pogojem, da je končni rezultat odprtejši in pravičnejši trgovinski odnos med ZDA in EU. Ni treba, da se to zgodi čez noč, a takšen je končni cilj.
 

Se ne bojite, da bo morebitna vzpostavitev carin na evropske avtomobile vplivala tudi na svetovno gospodarsko rast?


Carine na avtomobile bodo imele zelo škodljiv učinek, predsednik Trump se zaveda njihove moči, zato EU daje možnost, da z nami doseže dogovor, in se s tem izogne njihovi uveljavitvi. Če bi jih želel uveljaviti, bi to lahko storil že pred meseci.

Preberite še:

Komentarji: