Cesarski pingvini so vedno bolj ogrožena vrsta

Podnebne spremembe ogrožajo njihova gnezdišča na Antarktiki.
Fotografija: Cesarski pingvini mladiče vzgajajo v velikih kolonijah, ki jih ogrožajo podnebne spremembe. FOTO: Stringer/Reuters
Odpri galerijo
Cesarski pingvini mladiče vzgajajo v velikih kolonijah, ki jih ogrožajo podnebne spremembe. FOTO: Stringer/Reuters

Če se bodo podnebne spremembe nadaljevale s sedanjim tempom in se bo ozračje segrevalo tudi znotraj s pariškim sporazumom določene meje dveh stopinj Celzija glede na predindustrijsko dobo, bodo cesarski pingvini do konca tega stoletja resno ogroženi, piše britanski BBC
 

Gnezdijo na ledenih ploščah, ki izginjajo


Največja in najveličastnejša vrsta pingvinov namreč na Antarktiki gnezdi na ledenih ploščah, ki se držijo kopnega ali plavajočih ledenih gora, gnezdenje in vzgoja mladičev pa trajata kar osem mesecev. Ker strokovnjaki napovedujejo, da se bodo ledene plošče zaradi segrevanja ozračja oblikovale pozneje in talile hitreje kot doslej, bo s tem ogrožen tudi obstoj teh pingvinov. Strokovnjaki se bojijo, da se bo njihovo število, če ne bo nobenih ukrepov za njihovo zavarovanje, do konca stoletja zmanjšalo za polovico. 



Cesarski pingvini so največja vrsta pingvinov. FOTO: Stringer/Reuters
Cesarski pingvini so največja vrsta pingvinov. FOTO: Stringer/Reuters


Zato raziskovalci predlagajo, da se cesarski pingvini uvrstijo v višjo stopnjo ogroženosti. Zdaj so po klasifikaciji Mednarodnega združenja za ohranjanje narave (IUCN) označeni za skoraj ogrožene, znanstveniki pa predlagajo oznako ranljive vrste. 
 

Samo njihova vzdržljivost ne bo dovolj


»Cesarski pingvini so sicer zelo žilava vrsta, saj se leto za letom vračajo na svoja gnezdišča in mladiče vzgojijo v zelo ostrih zimskih razmerah Antarktike, toda resno nas skrbi, kako dolgo bo dovolj samo njihova vzdržljivost,« je za BBC dejala raziskovalka dr. Michelle Larue s Canterburryjske univerze na Novi Zelandiji. Segrevanje ozračja bo namreč po pričakovanjih strokovnjakov kmalu začelo spreminjati najsevernejša gnezdišča cesarskih pingvinov in ti se bodo morali umikati vedno bolj proti južnemu polu. To bi pomenilo, da bi do leta 2100 namesto sedanjih 250.000 preživelo le še 120.000 ali 130.000 teh živali. 

Otroški vrtec cesarskih pingvinov.  FOTO: Shutterstock
Otroški vrtec cesarskih pingvinov.  FOTO: Shutterstock

 

Zmanjšati izpuste toplogrednih plinov


Dolgoročno bi populacijo cesarskih pingvinov lahko rešilo le močno zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov, pravi naravovarstveni biolog dr. Phil Trathan z britanske ustanove za proučevanje Antarktike British Antarctic Survey (BAS). Toda potrebni bi bili tudi kratkoročni ukrepi, kot so razglasitev njihovih gnezdišč za zaščitena območja brez ribolova ali drugih človeških dejavnosti in morda tudi razglasitev cesarskih pingvinov za posebno zavarovano vrsto na Antarktiki, pravi Trathan.

Preberite še:

Komentarji: