Chelsea Manning na prostosti, a bo kmalu znova pred sodnikom

V zaporu je bila zaradi zavračanja pričanja v zvezi z Wikileaksom, novo pridržanje jo morda čaka že 16. maja.
Fotografija: Chelsea Manning so še pred izpustom obvestili o novem sodnem pozivu, ki mu bodo morda znova sledili dnevi v zaporu. FOTO: Lars Hagberg/AFP
Odpri galerijo
Chelsea Manning so še pred izpustom obvestili o novem sodnem pozivu, ki mu bodo morda znova sledili dnevi v zaporu. FOTO: Lars Hagberg/AFP

Chelsea Manning, ki je zadnja dva meseca znova preživela v zaporu, je na prostosti, poroča mednarodni tisk. Ameriško sodstvo ji je prostost znova odvzelo marca, znova v povezavi z Wikileaksom. Tokrat zato, ker je zavrnila pričanje v okviru nove preiskave. Sodišče v Alexandrii v bližini Washingtona je odredilo njeno pridržanje v okviru 62 dni, ti so se včeraj iztekli.

A bo, kot piše agencija AFP, prostosti Manningove verjetno zelo kmalu znova konec. V njeni podporni skupini Sparrow Project so namreč izjavili, da so jo še pred izpustom obvestili o novem sodnem pozivu. 16. maja bo morala znova na sodišče, tokrat pred drugo sestavo velike porote. V skupini ocenjujejo, da jo bo morda sodišče zatem znova pridržalo.



Chelsea Manning, tedaj še kot Bradley Manning in vojaški analitik za obveščevalne podatke ZDA, je leta 2010 ustanovitelju Wikileaksa Julianu Assangeu posredovala okoli 700.000 zaupnih dokumentov ameriškega ministrstva za zunanje zadeve in Pentagona. Leta 2013 so jo obsodili na 35 let zapora, leta 2017 pa jo je tedanji predsednik ZDA Barack Obama pomilostil.

Sodišče ji je na začetku letošnjega leta znova odredilo pričanje o Assangeu, kar je zavrnila. V njeni podporni skupini napovedujejo, da bo odgovore na vprašanja zavračala tudi v prihodnje.

Komentarji: