Christo bo oblekel tudi Slavolok zmage

Potreboval bo 25.000 kvadratnih metrov srebrno-modre prevleke in 7.000 metrov vrvi, realizacijo napovedujejo aprila prihodnje leto.
Fotografija: Christo je zamisel za preobleko Slavoloka zmage dobil že leta 1962. FOTO: André Grossmann © 2019 Christo
Odpri galerijo
Christo je zamisel za preobleko Slavoloka zmage dobil že leta 1962. FOTO: André Grossmann © 2019 Christo

Oblekel je berlinski Reichstag, v newyorškem Centralnem parku postavil 7503 vrat iz tkanine in ustvaril serijo drugih megalomanskih projektov v mestih in naravnih okoljih, jeseni ga bodo – tako kot njegovo pokojno ženo Jeanne-Claude, s katero sta do leta 2009 delovala v tandemu – z razstavo predstavili na gradu v Lendavi, mednarodni tisk pa že napoveduje tudi njegov naslednji megalomanski projekt. V Parizu.

Starosta spektakularnih projektov iz neštetih metrov tkanin Christo bo tokrat oblekel pariški Slavolok zmage, za kar bo potrebnih 25.000 kvadratnih metrov srebrno-modre prevleke in 7.000 metrov vrvi. Ne pozabijo pripisati, da gre za material, ki ga bo mogoče tudi reciklirati, sicer pa so projekt najavili v Centru Pompidou, ki ni prav daleč od omenjenega slavoloka. Danes 83-letni Christo ga bo realiziral prihodnje leto, in sicer aprila.



FOTO: André Grossmann © 2019 Christo
FOTO: André Grossmann © 2019 Christo

 

V Parizu že oblekel Pont-Neuf


V Bolgariji rojeni zvezdnik na področju vizualnih umetnosti s pravim imenom Hristo Vladimirov Javančev je zaslovel s povezovanjem idej konceptualizma in ustvarjanja na meji instalacije, landarta in spektakla, zamisel za začasno preobleko Slavoloka zmage pa razvija že več kot polovico stoletja, od leta 1962. V francoski prestolnici je sicer že leta 1985 začasno oblekel most Pont-Neuf. Pred tem se je z mestnimi oblastmi pogajal devet let.

Bolgarijo je zapustil v času komunizma leta 1958 in se odtlej ni nikoli vrnil. Leta 1964 se je preselil v New York, povezan pa je bil tudi s Slovenijo. Sodeloval je z mednarodno Grupo Junij, ki so jo leta 1970 ustanovili nekateri diplomanti ljubljanske Akademije za likovno umetnost. Tako sta v zbirki del te skupine zastopana tudi Christo in Jeanne-Claude.

FOTO: André Grossmann © 2019 Christo
FOTO: André Grossmann © 2019 Christo

 

Komentarji: