»Čigav je Krim in koga ni v Donbasu?«

Ruski predsednik Vladimir Putin je načeloma privolil v srečanje s svojim ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim.

Objavljeno
12. julij 2019 13.30
Posodobljeno
12. julij 2019 13.47
Zelenski je že pred dnevi predlagal Putinu, naj se osebno srečata v Minsku. FOTO: Ludovic Marin/AFP
Voditelja Rusije in Ukrajine Vladimir Putin in Volodimir Zelenski sta se v četrtek zvečer prvič pogovarjala po telefonu, odkar je nekdanji televizijski komik postal novi ukrajinski predsednik.

Iz Kremlja so sporočili, da je pobuda za pogovor prišla iz Kijeva, predsednika pa da sta govorila o zaustavitvi spopadov na jugovzhodu Ukrajine in izmenjavi vojnih ujetnikov. V uradu ukrajinskega predsednika pa pravijo, da je Zelenski pozval ruskega kolega, naj Rusija izpusti ukrajinske vojne mornarje, ki jih je zajela lani novembra v Črnem morju.

Ukrajinski predsednik je že pred dnevi predlagal Putinu, naj se osebno srečata v Minsku, na pogovore pa bi povabil tudi voditelje Francije, Nemčije, Velike Britanije in ZDA. »In zdaj se obračam na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Se hočete pogovarjati? To je nujno. Pogovoriva se o tem, čigav je Krim in koga ni v Donbasu,« je Zelenski povedal v videozapisu, ki ga je objavil na svojih družbenih omrežjih.


 

Putinova pogojna privolitev


O umiritvi vojaških spopadov, v katerih je od leta 2014 na jugovzhodu Ukrajine umrlo že več kot 13.000 ljudi, so se doslej pogovarjali v »normandijskem« formatu, da bi vanj vključili tudi Britanijo in ZDA, pa je razmišljal že predhodnik Zelenskega Petro Porošenko. Putin se je včeraj po srečanju z bolivijskim kolegom Evom Moralesom odzval na izziv Zelenskega. Dejal je, da Rusija ni nikoli zavračala nobenih pogovorov o Ukrajini, »vključno z razširitvijo normandijskega procesa«. A takšen razširjen sestanek bo po njegovih besedah lahko uresničen šele po tem, ko bo v Ukrajini, ki jo prihodnjo nedeljo čakajo predčasne parlamentarne volitve, vzpostavljena nova vlada. Drugi pogoj pa je, je dodal Putin, da se s tem strinjajo tako države normandijskega formata kot tudi morebitni novi pogajalki, ki bi ju Zelenski rad vključil v pogovore.