Cipras: Gre za zgodovinski korak naprej za Balkan in Evropo

Današnji obisk Ciprasa v Severni Makedoniji je prvi obisk kakega grškega premierja od razglasitve makedonske neodvisnosti leta 1991.
Fotografija: Zgodovinski obisk sta ovekovečila s skupno fotografijo FOTO: AFP
Odpri galerijo
Zgodovinski obisk sta ovekovečila s skupno fotografijo FOTO: AFP

Grški premier Aleksis Cipras se danes mudi na obisku v Severni Makedoniji. Ta obisk, ki je prvi obisk kakega grškega premierja od razglasitve makedonske neodvisnosti leta 1991, je označil za »zgodovinski korak naprej za Balkan in Evropo«. Tudi makedonski premier Zoran Zaev je poudaril, da gre za zgodovinski obisk.

»Sem smo prišli, da bi našli rešitev, da bi gradili mostove namesto zidov,« je po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia po pogovorih na skupni novinarski konferenci z Zaevom povedal Cipras. Poudaril je, da je zdaj treba pohiteti, saj so zapravili tri desetletja.

Tudi makedonski premier je dejal, da je ob pogledu v preteklost videti zamujene priložnosti. »Ko pa pogledaš naprej, vidiš odprte priložnosti in skupne interese. Sosednji državi sta sprejeli pogumne odločitve za enotnost,« je poudaril. »Kar se je zdelo nemogoče, je postalo resničnost,« je dodal.

Premierja sta v skladu s prespanskim sporazumom podpisala akcijski načrt za krepitev sodelovanja med državama. FOTO: AFP
Premierja sta v skladu s prespanskim sporazumom podpisala akcijski načrt za krepitev sodelovanja med državama. FOTO: AFP


Premierja sta tako v skladu s prespanskim sporazumom, s katerim sta državi lani razrešili več desetletij trajajoč spor glede imena Severne Makedonije, podpisala akcijski načrt za krepitev sodelovanja med državama.
 

Cipras napovedal podporo Severni Makedoniji na poti v EU


V središču današnjega obiska je sicer gospodarsko sodelovanje. Grškega premierja spremlja več kot 100 podjetnikov, ki želijo vzpostaviti boljše sodelovanje z makedonskimi kolegi. Veliko grških podjetij je sicer kljub težavam zaradi neurejenih odnosov v sosednji državi že doslej poslovalo. Cipras in Zaev bosta danes odprla tudi poslovno konferenco, ki se je bo udeležilo več kot 400 podjetnikov iz obeh držav.

Cipras je ob tem napovedal tudi podporo Severni Makedoniji na njeni poti v Evropsko unijo. Ob robu obiska so ministri obeh držav podpisali še več drugih sporazumov, med drugim o sodelovanju na področju prometa in obrambe. Pri slednjem sta se Atene in Skopje dogovorila, da bo Grčija z letali iz Soluna nadzorovala makedonski zračni prostor.

Ob prihodu grškega premierja pred poslopje makedonske vlade sicer niso zaigrali himen držav, kot je običajno ob uradnih obiskih. Ob tem se je javnost spraševala, ali so to storili zato, ker je v besedilu makedonske himne še staro ime države. A so v makedonskem protokolu pojasnili, da so se za to odločili zaradi zamude Ciprasovega letala, da bi lahko sledili predvidenemu programu obiska.

Preberite še:

Komentarji: