Članice G20 brez ZDA potrdile zavezanost pariškemu sporazumu

Besedilo sklepne izjave je na področju boja proti podnebnim spremembam podobno tistemu z lanskega vrha v Argentini. Voditelji medtem niso neposredno obsodili protekcionizma.

Objavljeno
29. junij 2019 09.57
Posodobljeno
29. junij 2019 21.57
FOTO: Reuters
Države skupine gospodarsko najpomembnejših držav G20 so brez ZDA na vrhu, ki se je danes sklenil v japonski Osaki, v sklepni izjavi znova potrdile zavezanost »uresničitvi celotnega« pariškega podnebnega sporazuma. Voditelji vseh držav pa so se zavzeli za »okrepitev trgovinskih in geopolitičnih vezi«.19 članic skupine je brez ZDA potrdilo, da bodo v celoti uresničile pariški sporazum. Ta države zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in jih spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje.

image
FOTO: Reuters


image
AFP 19 članic skupine je brez ZDA potrdilo, da bodo v celoti uresničile pariški sporazum. FOTO: AFP
Besedilo sklepne izjave je na področju boja proti podnebnim spremembam podobno tistemu z lanskega vrha v Argentini. A so izjavo letos zaradi nasprotovanja ZDA s težavo sprejeli, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Japonska je sicer upala, da bodo našli skupno formulacijo, a so EU in njene članice vztrajale pri visokih ciljih, Washington pa je skušal na svojo stran pridobiti še druge države. Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob tem dejal, da bi morali iti v boju proti podnebnim spremembam še veliko dlje.

Francija je skupaj s Kitajsko in Združenimi narodi sprejela tudi posebno izjavo glede podnebnih ukrepov. Kitajski zunanji minister Wang Yi je ob tem izpostavil, da »moramo vse države ostati odločne in uresničiti zaveze iz pariškega sporazuma«.

Profesorica mednarodnega prava na tokijski univerzi Yukari Takamura je ocenila, da je ta izid glede na trenutne razmere, sploh kar se tiče ZDA, najboljši možen. »Vendar pa, seveda, glede na vse večjo zaskrbljenost zaradi vpliva podnebja in tveganja, to ni idealen dogovor,« je dejala.

image
+ FOTO: Reuters


Sklepna izjava vrha G20 poleg tega poudarja nujnost, da centralne banke še naprej podpirajo gospodarske aktivnosti. Gostitelj, japonski premier Shinzo Abe je dejal: »G20 se je strinjal glede temeljnih načel sistema svobodne trgovine, ki mora zagotoviti svobodno, pravično in nediskriminatorno trgovino«.
Niso pa izrazili potrebe po tem, da se je treba upreti protekcionizmu, poročajo tuje tiskovne agencije.

V japonski Osaki se je tako končal dvodnevni vrh skupine G20, ki so ga zaznamovali predvsem trgovinski odnosi med ZDA in Kitajsko. Kitajski in ameriški predsednik Xi Jinping in Donald Trump sta se na današnjem srečanju dogovorila za nadaljevanje trgovinskih pogajanj in da ZDA ne bodo uvedle novih carin na kitajsko blago.