Cohen priznal prirejanje rezultatov anket po naročilu Trumpa

Nekdanji Trumpov odvetnik je povedal, da je plačal 13.000 dolarjev za spremembo rezultatov spletnih anket.
Fotografija: Michael Cohen FOTO: AFP
Odpri galerijo
Michael Cohen FOTO: AFP

Nekdanji odvetnik Donalda Trumpa, ki bo februarja v kongresu po lastnih besedah opisal, kako je delati za »blazneža«, je priznal, da je leta 2016 po Trumpovem naročilu plačal 13.000 dolarjev za prirejanje rezultatov anket. Priznanje Michaela Cohena je objavil Wall Street Journal.

Cohen je bil dolga leta Trumpova »deklica za vse« in je med drugim uredil plačilo dvema ženskama za molk o spolnem razmerju, zaradi česar in drugih kaznivih dejanj bo moral v zapor. Pred tem namerava povedati kongresu vse, kar ve o Trumpovih poslih.

Predvolilne ankete so leta 2016 večinoma napovedovale Trumpov poraz proti demokratki Hillary Clinton in prirejanje rezultatov anket bi bil še najmanjši s seznama grehov in kaznivih dejanj, ki jih očitajo Trumpovi kampanji.

Ameriški predsednik Donald Trump FOTO: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump FOTO: Reuters


Vendar pa je šlo v primeru, ki ga priznava Cohen za ankete na začetku kampanje, ko se je Trump šele začel boriti za osvojitev republikanske predsedniške nominacije.

Cohen je časopisu povedal, da je po Trumpovem naročilu plačal 13.000 dolarjev računalniškemu strokovnjaku konservativne univerze Liberty Johnu Gaugerju, da spremeni rezultate spletnih anket, da pokažejo višjo podporo Trumpu od dejanske.
»Kar sem storil, sem storil po navodilu in v korist Donalda Trumpa. Resnično obžalujem svojo slepo zvestobo človeku, ki si tega ne zasluži,« je za Wall Street Journal priznal Cohen. Gaugerju naj bi sicer obljubili 50.000 dolarjev, česar pa Trump nikoli ni plačal.



Gauger je pred Cohenom Wall Street Journalu priznal, da je od nekdanjega Trumpovega odvetnika dobil modro vrečo trgovine Walmart, polno gotovine, skupaj z boksarsko rokavico nekega brazilskega pretepača mešanih borilnih veščin. Cohen sicer trdi, da je šlo za ček, Gauger pa tarna nad razliko med 13.000 in 50.000 dolarji.

Trumpov odvetnik Rudy Giuliani je komentiral, da to spet dokazuje, da Cohenu ne gre zaupati. Preden je začel Cohen sodelovati z zveznimi tožilci v preiskavah proti Trumpu, je bil za Giulianija povsem zaupanja vreden dober človek.

Nekdanji guverner New Jerseyja Chris Christie, ki je sodeloval s Trumpom in se ima za prijatelja, sicer v svoji knjigi trdi, da se predsednik obkroža s samimi nesposobneži in kriminalci, ki mu znajo pihati na dušo.

Preberite še:

Komentarji: