Conte: Skupne sklepne izjave o migracijah ne bo

Pred tem se je novi italijanski premier sprl z nemško kanclerko zaradi že v naprej pripravljene sklepne izjave.
Fotografija: Conte je dejal, da Italija svojih stališč ne bo spremenila. FOTO:Ettore Ferrari/AP
Odpri galerijo
Conte je dejal, da Italija svojih stališč ne bo spremenila. FOTO:Ettore Ferrari/AP

Rim - Italijanski premier Giuseppe Conte je danes na Facebooku zapisal, da se mini vrh Evropske unije o migracijah v nedeljo ne bo sklenil s skupno pisno izjavo, ampak le s poročilom o temah, o katerih bodo nato razpravljali na vrhu EU prihodnji teden. Pred tem se je sprl z nemško kanclerko Angelo Merkel zaradi že v naprej pripravljene sklepne izjave.

Merklova je pred mini vrhom pripravila osnutek sklepne izjave, ki pa je bil za Italijo tako sporen, da se niti ne bi udeležila vrha, če bi ga kanclerka vzela s seboj v Bruselj, povzema Contejev zapis nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.
 

Zavrnil je možnost skupne izjave


Kanclerka se je v telefonskem klicu opravičila italijanskemu kolegu, a je ta vseeno zavrnil možnost skupne izjave vseh udeležencev mini vrha. »Srečanje se ne bo sklenilo s pisnim besedilom, ampak le s poročilom o temah, o katerih bomo nato razpravljali prihodnji teden pri Evropskem svetu,« je zapisal Conte.



Dodal je, da Italija ne bo spremenila svojega stališča.

Čeprav Conte ni pojasnil vsebine spornega besedila nemške kanclerke, je za Italijo najbolj sporen ravno načrt glede vračanja beguncev v države članice, kjer so bili prvič registrirani. Italija si medtem želi predvsem evropsko rešitev glede rešenih migrantov v Sredozemskem morju, ki so v večini prispeli v Italijo.



Udeleženci nedeljskega srečanja naj bi se zavezali h krepitvi prizadevanj za zajezitev nezakonitih migracij v EU, zlasti s krepitvijo zunanje meje, in za omejitev sekundarnih migracij, torej preprečitev nedovoljenih prehodov notranjih mej. Udeležbo na vrhu je med drugim potrdil tudi slovenski premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle.
 

Komentarji: