Cottarelli se je sestal s predsednikom Mattarello

Poznavalci ugibajo, da ima Cottarelli težave pri sestavi seznama ministrov in da potrebuje več časa, zato danes še ni predstavil kandidatov.

Objavljeno
29. maj 2018 18.51
Posodobljeno
29. maj 2018 19.09
Cottarelli in Mattarella naj bi se ponovno sestala jutri dopoldne. FOTO: AFP
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Rim - Mandatar za sestavo italijanske vlade Carlo Cottarelli se je danes popoldan sestal s predsednikom države Sergiom Mattarello. Predvidoma bi moral mandatar predsedniku države predstavil seznam ministrov, a je po 45 minutah zapustil predsedniško palačo brez komentarja, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob tem so iz urada predsednika sporočili, da naj bi se Cottarelli in Mattarella ponovno sestala jutri dopoldne.

Poznavalci ugibajo, da ima Cottarelli težave pri sestavi seznama ministrov in da potrebuje več časa, zato danes še ni predstavil kandidatov.

Minuli vikend je v Italiji propadel poskus oblikovanja populistične vlade, saj je Giuseppe Conte, ki sta ga za mandatarja predlagala desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd, predsedniku države vrnil mandat. Mattarella je namreč zavrnil Contejev predlog, da minister za finance postane 81-letni evroskeptik Paolo Savona. Italijanski predsednik je nato mandat za sestavo nove vlade v ponedeljek zaupal ekonomistu Cottarelliju, nekdanjemu ekonomistu Mednarodnega finančnega sklada (IMF).

Italijani zdaj čakajo, da slednji izbere kabinet za oblikovanje tehnične vlade, ki pa jo mora potrditi parlament. Cottarellijevi tehnični vladi sicer nasprotujeta tako Liga kot Gibanje pet zvezd, ki imata v parlamentu večino.