»Črni obraz« lovi kanadskega premiera Trudeauja

Nepremišljen kostum iz leta 2001 je povzročil afero, ki je izbruhnila dober mesec pred kanadskimi volitvami.
Fotografija: Kanadski predsednik vlade Justin Trudeau. FOTO: John Morris/Reuters
Odpri galerijo
Kanadski predsednik vlade Justin Trudeau. FOTO: John Morris/Reuters

Washington – Kanadski premier Justin Trudeau je razočaran nad samim seboj, potem ko so v javnost prišle stare fotografije s počrnelim obrazom na neki zabavi. Takšno karnevalsko prevzemanje temne polti med veliko prebivalci z afriškimi koreninami velja za rasistično in to z obžalovanjem priznava tudi kanadski voditelj.

Kot je objavila revija Time, se je Trudeau kot učitelj na zasebni šoli v Vancouvru leta 2001 udeležil zabave na temo arabskih noči in si za to priložnost navesil turban ter obraz pomazal s črno barvo. Fotografija je zdaj prišla v javnost in predsednik kanadske vlade se je že opravičil zanjo. Izjavil je, da bi moral biti pametnejši in da je močno razočaran nad samim seboj. Tedaj ni sprevidel, da so takšni kostumi rasistični, danes pa to ve in mu je zelo žal.



Afera je izbruhnila dober mesec pred kanadskimi volitvami, zato se opazovalci sprašujejo, ali bo otežila zmago Trudeaujeve Liberalne stranke in s tem tudi njegov obstanek na vrhu vlade. V Kanadi pa so se že pred najnovejšo afero spraševali, ali se ni navdušenje nad mladim politikom že poleglo in ga bodo konservativci, ki jih je premagal na zadnjih volitvah, spet lovili za rep.

Trudeau sredi predvolilne kampanje. FOTO: John Morris/Reuters
Trudeau sredi predvolilne kampanje. FOTO: John Morris/Reuters

 

Preberite še:

Komentarji: