Črnogorski parlament ni podprl uzakonitve istospolnih skupnosti

Predlog zakona je vložila vlada, proti pa so glasovali poslanci strank narodnih manjšin, ki so del vladne koalicije.
Aktivisti LGBT skupnosti so nasprotnike obtožili, da so »uničili demokratični proces v državi in njeno evropsko pot«.
Fotografija: Minister za človekove pravice in pravice manjšin Mehmed Zenka je izpostavil, da je sprejem zakona del obveznosti države pri približevanju Evropski uniji. FOTO: Luis Echeverria/Reuters
Odpri galerijo
Minister za človekove pravice in pravice manjšin Mehmed Zenka je izpostavil, da je sprejem zakona del obveznosti države pri približevanju Evropski uniji. FOTO: Luis Echeverria/Reuters

Črnogorski parlament v sredo ni podprl zakona, s katerim bi uzakonili istospolne partnerske skupnosti. Z njim bi večinoma izenačili pravice istospolnih parov s pravicami heteroseksualnih. Predlog zakona je vložila vlada, proti pa so glasovali poslanci strank narodnih manjšin, ki so del vladne koalicije.

Zakon je za potrditev potreboval 42 glasov podpore od skupno 81 poslancev. Za je glasovalo 38 poslancev, proti pa štirje. Poslancev opozicije med glasovanjem ni bilo v dvorani, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poslanci glavnih koalicijskih strank - Demokratske stranke socialistov (DPS), socialni demokrati ter Liberalne stranke - so predlog zakona podprli.

Aktivisti LGBT skupnosti so nasprotnike obtožili, da so »uničili demokratični proces v državi in njeno evropsko pot«.

Poudarili so, da je parlament z zavrnitvijo zakona poslal sporočilo, da poslanci samo retorično podpirajo evropske in evroatlantske vrednote, da pa jim niso zavezani, poroča portal Balkaninsight.

Z zakonom bi večinoma izenačili pravice istospolnih parov s pravicami heteroseksualnih. FOTO: Robin Utrecht/AFP
Z zakonom bi večinoma izenačili pravice istospolnih parov s pravicami heteroseksualnih. FOTO: Robin Utrecht/AFP


Glavni opozicijski blok Demokratska fronta (DF), ki je blizu družbeno konservativni Rusiji, je pred tem vlado pozvala k umiku predloga zakona, češ da večina prebivalcev Črne gore nasprotuje partnerskim skupnostim istospolnih oseb.

Poslanci vladne DPS so poudarili, da bi z zakonom zagotovili svoboščine vsem državljanom, saj so istospolne skupnosti realnost, z zakonom pa bi jih zgolj javno priznali in pokazali strpnost do drugače mislečih v družbi.


 

Sprejem zakona je ena od obveznosti Črne gore


Minister za človekove pravice in pravice manjšin Mehmed Zenka je izpostavil, da je sprejem zakona del obveznosti države pri približevanju Evropski uniji. Dejal je, da je povsem osebna stvar posameznikov, če se z istospolnimi skupnostmi strinjajo ali ne, »če pa želi Črna gora postati članica EU, je sprejem zakona ena od njenih obveznosti«.

V Črni gori so že leta 2014 skušali uzakoniti homoseksualne skupnosti, a neuspešno. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
V Črni gori so že leta 2014 skušali uzakoniti homoseksualne skupnosti, a neuspešno. FOTO: Kacper Pempel/Reuters


Homoseksualnost v tej konservativni družbi večinsko še vedno ni sprejeta, tako kot tudi ne drugod na Balkanu, izpostavlja Balkaninsight. Od držav, nastalih po razpadu nekdanje Jugoslavije, sta samo Slovenija in Hrvaška uzakonili istospolne skupnosti, dodaja.

Ankete so sicer pokazale, da 71 odstotkov prebivalcev Črne gore meni, da je homoseksualnost bolezen, vsak drugi državljan pa je mnenja, da ogroža družbo in da bi jo morala država zatirati.

Preberite še:

Komentarji: