Da bi omejili cene nepremičnin, tujcem prepovedali nakup stanovanj

Toronto in Vancouver se pogosto uvrščata na sezname desetih cenovno najmanj dostopnih mest na svetu.
Fotografija: Vlada Justina Trudeauja želi omejiti naraščajoče cene na trgu nepremičnim. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vlada Justina Trudeauja želi omejiti naraščajoče cene na trgu nepremičnim. FOTO: Reuters

V Kanadi je z novim letom začela veljati dveletna prepoved nakupa stanovanj za tujce. Pri tem veljajo nekatere izjeme za mednarodne študente, prosilce za status begunca in obiskovalce z začasnim delovnim dovoljenjem. Vlada Justina Trudeauja hoče z zakonom omejiti naraščajoče cene na trgu nepremičnim.

Toronto in Vancouver se pogosto uvrščata na sezname desetih cenovno najmanj dostopnih mest na svetu, navaja nemška tiskovna agencija DPA. Povprečna cena stanovanja v teh dveh mestih je presegla mejo milijona kanadskih dolarjev (695.225 evrov), je poročal britanski BBC.

»Zaželenost kanadskih domov privlači dobičkarje, bogate korporacije in tuje vlagatelje,« so opozorili v Trudeaujevi Liberalni stranki. »To vodi v resničen problem neizkoriščenih in praznih stanovanj, divjih špekulacij in hitro rastočih cen,« so poudarili.

Kritiki zakona so poudarili, da je velika večina nepremičnin v večjih kanadskih mestih že v lasti Kanadčanov. Po vladnih podatkih je v Britanski Kolumbiji, kamor spada tudi Vancouver, in Ontariu, kamor spada tudi Toronto, le šest odstotkov lastnikov stanovanj tujcev.

»Prepoved nakupa stanovanjskih nepremičnin za tuje državljane lahko vpliva na naš ugled gostoljubne države,« je v izjavi zapisalo kanadsko združenje za nepremičnine. »Morebitne koristi prepovedi bodo verjetno skromne,« menijo.

Zakon, ki je začel veljati v nedeljo, sicer določa nekatere izjeme za dolgoročne mednarodne študente, osebe s statusom begunca in obiskovalce z začasnim delovnim dovoljenjem. Sicer pa je nakup stanovanja omejen na kanadske državljane in osebe s stalnim prebivališčem v Kanadi.

Podoben ukrep je leta 2018 sprejela Nova Zelandija, vendar so cene stanovanj pod vplivom inflacije kljub temu še naprej rasle, poudarja BBC.

Komentarji: