Velika Britanija z največ smrtnimi žrtvami zaradi covida-19 v Evropi

V članku povzemamo vse relevantne podatke o širitvi bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters



22.57 Velika Britanija z največ smrtnimi žrtvami zaradi koronavirusa v Evropi

Število smrtnih žrtev zaradi covida-19 se je v Veliki Britaniji danes povzpelo na 29.427, s čimer je ta država prehitela Italijo in se tako uvrstila na prvo mesto v Evropi po številu smrtnih žrtev nove bolezni. Po podatkih britanskega zdravstvenega ministrstva je danes umrlo še 693 ljudi.

21.14 Poročilo o zaščitni opremi jutri na spletu

Vlada je sprejela poročilo o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z epidemijo. Vsebine za zdaj ni razkrila, ga bo jutri objavila na spletu. Poročilo bo posredovala v državni zbor. Dokument je po navedbah urada vlade za komuniciranje sestavljen iz poročil šestih ministrstev, in sicer za gospodarski razvoj in tehnologijo, za obrambo, za zdravje, za zunanje zadeve, za pravosodje in za notranje zadeve, ter prikazuje celoten pregled stanja zalog in nabav osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije.

21.12 Zavod za blagovne rezerve in Geneplanet o razvezi pogodb

»Zavod za blagovne rezerve bo obdržal 90 dobavljenih in po zdravstvenih ustanovah že razdeljenih ventilatorjev Siriusmed R30. Pogodba se bo prekinila za 110 še nedobavljenih ventilatorjev in tudi vrnila kupnina za 20 še nerazdeljenih ventilatorjev Siriusmed R30, ki jih trenutno skladiščimo v Rojah,« je po pogovorih o razvezi pogodb sporočil v. d. direktorja Zavoda za blagovne rezerve Tomi Rumpf.  Vse potrebno za prevzem opreme in vračilo avansa oz. sorazmernega dela kupnine bodo s podjetjem Geneplanet uredili v osmih dneh.

21.00 V Franciji zaradi covid-19 umrlo 330 ljudi

V Franciji je v zadnjih 24 urah za koronavirusno boleznijo 19 umrlo 330 ljudi, skupno pa 25.531. Število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi pada že tri tedne. Po najnovejših podatkih jih je trenutno 3430, kar je dvakrat manj kot pred mesecem dni. Francija je sicer med najhuje prizadetimi državami na svetu v pandemiji novega koronavirusa. V državi naj bi postopoma začeli opuščati stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa v ponedeljek.  Francoski predsednik Emmanuel Macron je napovedal, da bodo omejili potovanja po svetu, tudi med poletnimi počitnicami.

Macron je Francozom napovedal omejitev potovanj po svetu. FOTO: Reuters
Macron je Francozom napovedal omejitev potovanj po svetu. FOTO: Reuters


20.30 Prekuženost prebivalstva z novim koronavirusom med dvema in štirimi odstotki

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v zvezi z rezultati raziskave o razširjenosti covida-19, ki jih bodo javnosti predstavili jutri, za Radio Slovenija razkril osnovno ugotovitev raziskave, in sicer, da je s 95-odstotno verjetnostjo prekuženost prebivalstva z novim koronavirusom nekje med dvema in štirimi odstotki, kar je po njegovih navedbah relativno malo. Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike pa je za Televizijo Slovenija povedala, da je številka nekje v pričakovanem okviru glede na to, kar smo do zdaj vedeli o virusu in kar smo izvedeli tudi iz podobnih raziskav v tujini. »To pomeni, da je odstotek ljudi bistveno premajhen, da bi lahko sklepali, da če se bo oziroma ko se bo virus vrnil, da se ne bo širil. Za to, da se virus ne bi širil, potrebujemo vsaj 60 do 70 odstotkov prekuženih ljudi, še boljše 80 odstotkov,« je pojasnila.

Izsledke raziskave bo jutri ob 11. uri interpretiral njen vodja in predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Od rezultatov raziskave bo odvisno, kakšni bodo nadaljnji koraki pri rahljanju ukrepov na različnih področjih, tako na vzgojno-izobraževalnem kot tudi športnem področju in pri gospodarskih dejavnostih.

19.45 V Italiji število okuženih upada  

Drugi dan po omilitvi ukrepov omejevanja gibanja so v Italiji potrdili 236 smrtnih žrtev covida-19, skupno jih je do danes umrlo 29.315. V državi še naprej vztraja trend upadanja števila oseb, ki so še okuženi z novim koronavirusom. Njihovo število je v zadnjem dnevu padlo z 99.980 na 98.467. V italijanskih bolnišnicah se zdravi še 16.270 ljudi, od tega 1427 na intenzivni negi. V domači izolaciji je 80.770 oseb. Skupno je od začetka epidemije 20. februarja ozdravelo 85.231 oseb.

19. 30 Pri aplikaciji za sledenje ne bomo odstopali od standardov

V Sloveniji je ustavna zaščita pravice do zasebnosti med tremi najbolj restriktivnimi v EU, takoj za Nemčijo in Avstrijo, in od teh standardov pri aplikaciji za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom ne bomo odstopali. Tako je na zasedanju ministrov EU za telekomunikacije poudaril minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki razvoj skupne evropske aplikacije za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom sicer podpira. Na vprašanje, kdaj bi lahko bila aplikacija na voljo v Sloveniji, ni mogel odgovoriti, saj da ne gre za tehniko, temveč so ključna druga vprašanja. Aplikacija naj bi ljudi, ki so bili določen čas v bližini okužene osebe, opozarjala, naj se testirajo ali samoizolirajo, ne da bi razkrila identiteto okužene osebe.

18.40 Med na novo okuženimi v Španiji veliko zdravstvenih delavcev

Med novimi okužbami z novim koronavirusom, ki so jih v Španiji zabeležili v zadnjih 24 urah, je več kot 70 odstotkov zdravstvenih delavcev. V Španiji, kjer ocenjujejo, da so vrhunec epidemije dosegli pred več kot mesecem dni, je število novih okužb trenutno v upadu. Zmanjšuje se tudi število smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19.

Zdravstveni delavci so tudi v Španiji v prvih bojnih vrstah v boju proti koronavirusu. FOTO: Pierre-philippe Marcou/Afp
Zdravstveni delavci so tudi v Španiji v prvih bojnih vrstah v boju proti koronavirusu. FOTO: Pierre-philippe Marcou/Afp


18.25 V skupini le šest otrok?

Na ministrstvu za izobraževanje te dni potekajo sestanki o postopnem odpiranju vrtcev in šol. Na današnjem so se po besedah Janje Bogataj iz skupnosti vrtcev največ pogovarjali o številu otrok, ki bi jih lahko sprejeli v vrtec, a končnih številk še ni. »Vse je odvisno od ocene Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki bo podana predvidoma v sredo,« je povedala Bogatajeva.
»Sprva je bila številka dokaj nizka, in sicer, da bi bilo v oddelku v vrtcu ob ponovnem odprtju največ šest otrok. A ko bo narasla potreba po sproščanju mest v vrtcu, bo verjetno vsako dodatno mesto nekaj pomenilo,« pravi Bogatajeva. V skupnosti vrtcev so prav zato predlagali, da bi bilo najvišje število otrok v oddelku za kakšnega otroka višje. »Tak je bil tudi predlog ministrstva, bomo pa videli, kakšna bo ocena NIJZ,« je dejala. Vrtci brez konkretnih navodil glede števila otrok ne morejo organizirati delo.

V skupnosti vrtec navodila o številu otrok v oddelkih pričakujejo v sredo, sicer bodo težko organizirali delo. FOTO Roman ŠŠipić/Delo
V skupnosti vrtec navodila o številu otrok v oddelkih pričakujejo v sredo, sicer bodo težko organizirali delo. FOTO Roman ŠŠipić/Delo


17.55 Indijci bodo morali za vrnitev v domovino plačati sami

Indija je zagnala ogromen projekt vračanja več sto tisoč državljanov v domovino, delavcev in študentov, ki so v tujini obstali zaradi pandemije koronavirusa. Na pomoč so poklicali letala in ladje. Na poti proti Maldivom sta že dve ladji, ki naj bi od tam predvidoma v petek evakuirali tisoč Indijcev, še ena ladja pa je na poti v Združene arabske emirate, kjer živi okoli 3,3 milijona Indijcev, kar predstavlja okoli 30 odstotkov prebivalstva v tej državi. Od četrtka pa se bodo državljani vračali v domovino tudi z letali. Po podatkih ministrstva za civilno letalstvo bodo na 64 letih iz 12 držav domov prepeljali okoli 14.800 ljudi. Indijska veleposlaništva in konzulati po celem svetu pripravljajo sezname državljanov, ki si želijo domov. Po odločitvi vlade bodo morali za pot domov plačati sami in 14 dni preživeti v karanteni. Po tem obdobju bodo opravili test za novi koronavirus. Nekateri Indijci so že zaprosili vlado za pomoč, saj jim ne bo uspelo pokriti stroškov poti.

Številni Indijci so vlado že prosili za pomoč, saj nimajo denarja za vrnitev domov. FOTO: Dibyangshu Sarkar/Afp
Številni Indijci so vlado že prosili za pomoč, saj nimajo denarja za vrnitev domov. FOTO: Dibyangshu Sarkar/Afp


17.30 Ministri EU o ukrepih za ohranitev delovnih mest

Ministri EU, pristojni za zaposlovanje in socialno politiko, med njimi slovenski Janez Cigler Kralj, so v neformalni videokonferenci izmenjali mnenja o prvih učinkih nacionalnih ukrepov za zajezitev širitve virusa, preprečevanje izgube delovnih mest in ohranitev dohodka ter o pripravi nadaljnjih ukrepov za postopen izhod iz krize in o srednje in dolgoročnih načrtih za oživitev gospodarstva, so sporočili iz stalnega predstavništva Slovenije pri EU. Minister Cigler Kralj je med sprejetimi ukrepi izpostavil krizno nadomestilo za brezposelnost in med načrtovanimi subvencioniranje skrajšanega delovnega časa.

17.15 Brez službe 3150 delavcev britanske Virgin Atlantic

Britanska letalska družba Virgin Atlantic bo zaradi posledic pandemije novega koronavirusa odpustila 3150 delavcev, kar predstavlja približno tretjino vseh zaposlenih. »Od našega prvega poleta pred 36 leti smo bili izpostavljeni mnogim neurjem, a ni še nobeno pustilo tolikšnih posledic kot pandemija covida-19,«je dejal generalni direktor družbe Shai Weiss.

16.55 Tajvan napovedal novo donacijo zaščitnih mask

Tajvan je napovedal, da bo državam, ki jih je pandemija novega koronavirusa najhuje prizadela, podaril 7,07 milijona zaščitnih kirurških mask. Gre za tretjo večjo tajvansko donacijo zaščitnih kirurških mask v pandemiji novega koronavirusa. Kar 2,28 milijona jih bo podaril ZDA, 1,3 milijona pa EU in njenim državam članicam. Tajvan je aprila v prvih dveh donacijah drugim državam podaril 16 milijonov zaščitnih mask, med drugim 150.000 Sloveniji.

Med državami, ki so prejele donacijo Tajvana v aprilu, je bila tudi Slovenija.  FOTO: Dtm Natura
Med državami, ki so prejele donacijo Tajvana v aprilu, je bila tudi Slovenija.  FOTO: Dtm Natura


16.40 Včeraj šest okužb z novim koronavirusom in ena smrtna žrtev s covidom-19 

V Sloveniji so v včeraj opravili 1338 testiranj in potrdili šest okužb z novim koronavirusom, doslej 1445. V bolnišnicah se je zdravilo 56 bolnikov, 17 jih je rabilo intenzivno nego. Umrl je en bolnik s covidom-19, doslej skupaj 98, je objavila vlada. Iz bolnišnice so odpustili tri bolnike, doslej 244.

16.30 Državni organi morajo narediti več za ozaveščanje o ukrepih EU

Podpredsednika Evropskega parlamenta Othmar Karas in Katarina Barley sta pozvala države članice, največ storijo več za obveščanje javnosti o ukrepih in solidarnosti EU v boju proti koronavirusu. Pretok informacij in komunikacija sta po njunem mnenju ključnega pomena pri reševanju trenutne zdravstvene in gospodarske krize, ki jo je povzročila pandemija koronavirusa. »Le tako se lahko borimo proti dezinformacijam. Prav zato bi morali novinarske konference in video posnetke govorov predsednice Evropske komisije Ursule Von der Leyen, zlasti tiste, ki prihajajo iz parlamenta, široko predvajati v državah članicah. Informacije ustvarjajo zavest,« je rekel Karas.

Novinarske konference predsednice Evropske komisije Ursule Von der Leyen bi morali predvajati v vseh državah članicah EU, menita podpredsednika Evropskega parlamenta, zadolžena za komuniciranje. FOTO: Reuters
Novinarske konference predsednice Evropske komisije Ursule Von der Leyen bi morali predvajati v vseh državah članicah EU, menita podpredsednika Evropskega parlamenta, zadolžena za komuniciranje. FOTO: Reuters


16.15 Župani 23 hrvaških mest zaskrbljeni zaradi morebitnega poslabšanja razmer na meji s Slovenijo

Župani 23 hrvaških mest in občin ob meji s Slovenijo, od hrvaške Istre do Medžimurja, so v peticiji izrazili zaskrbljenost zaradi morebitnega poslabšanja dobrososedskih odnosov s Slovenijo v primeru, če bodo slovenski vojaki varovali mejo s Hrvaško. Pismo s peticijo so poslali predsednikoma in premierjema obeh držav Janezu Janši, Andreju Plenkoviću, Borutu Pahorju in Zoranu Milanoviću. Župani so prepričani, da pobude za napotitev oboroženih sil na meje nikakor niso del dobronamernih in dobrososedskih potez, ker ustvarjajo dodatno nervozo in nezaupanje med ljudmi, ki si ob meji delijo vsakdanjik.

Nekateri hrvaški mediji poročajo, da bo pismo zagotovo sprožilo nove nepotrebne napetosti med državama, ki se v bistvu zelo dobro razumeta. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Nekateri hrvaški mediji poročajo, da bo pismo zagotovo sprožilo nove nepotrebne napetosti med državama, ki se v bistvu zelo dobro razumeta. FOTO: Tomi Lombar/Delo


16.10 V Bolgariji šole zaprte do septembra

Bolgarija je danes napovedala, da bodo v okviru ukrepov za zajezitev okužb z novim koroanvirusom šole ostale zaprte do septembra. Izobraževanje bo do novega šolskega leta potekalo na daljavo. Izjema glede zaprtja šol bo veljala samo tiste, ki jih v 7. in 12. razredu čakajo izpiti, ki obsegajo preverjanje znanja iz matematike in književnosti. Izvedli jih bodo med 1. in 17. junijem. V razredu takrat ne bo smelo biti več kot deset učencev oziroma dijakov, strogo bodo tudi upoštevali medosebno razdaljo in ukrepe za razkuževanje.

16.00 Avstrijsko tožilstvo sestavilo 1000 strani dolgo poročilo o izbruhu koronavirusa v Ischglu

Tožilstvo v Innsbrucku je policiji predložilo 1000 strani dolgo preliminarno poročilo o izbruhu koronavirusa v smučarskem letovišču Ischgl, ki je bilo eno glavnih žarišč v Evropi. Ta teden sicer še ne bodo odločili o uvedbi uradne preiskave. Po podatkih tožilstva se je sicer do danes za žrtve v postopku javilo 321 oseb, ki so se v Ischglu okužile z novim koronavirusom.
Na avstrijski zvezi za zaščito potrošnikov se je javilo 5380 turistov, ki so bili na dopustu v Ischglu in drugod na Tirolskem. Od tega jih je 65 odstotkov iz Nemčije, javili pa so se državljani iz več deset držav, med drugim iz Slovenije. Med njimi jih je bilo 75 odstotkov oseb na dopustu v Ischglu, 73 odstotkov jih je bilo ob vrnitvi domov pozitivnih na testiranju za koronavirus.

15.43 Koalicija prehitela opozicijo pri zahtevi za parlamentarno preiskavo o nabavah zaščitne opreme

Koalicijske stranke SDS, SMC, Desus in NSi so prehitele opozicijo in danes same vložile zahtevo za parlamentarno preiskavo o stanju, ravnanju, zalogah, naročilih in nabavah zaščitne in kritične medicinske opreme za učinkovito zoperstavljanje epidemiji covida-19 za obdobje od 1. februarja do 30. aprila. V koaliciji želijo, da se v preiskavi ugotovi morebitna politična in siceršnja odgovornost nosilcev javnih funkcij za stanje, gospodarnost in pravočasnost nabav in naročil osebne zaščitne in kritične medicinske opreme pa tudi za ukrepe, ki so bili sprejeti ali so bili neupravičeno opuščeni še pred razglasitvijo epidemije.

15. 32 Na voljo vloga za enkratni solidarnostni dodatek za starejše kmete

Na kmetijskem ministrstvu so pripravili vlogo za uveljavljanje enkratnega solidarnostnega dodatka za kmete, stare nad 65 let in z nizkimi dohodki. Rok za oddajo vloge je 15. maj.

15.26 Šole in vrtci uradno obveščeni o začetku pouka

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je ravnatelje vrtcev in šol tudi uradno seznanilo s časovnim načrtom, po katerem bo potekalo postopno odpiranje vzgojno-izobraževalnih ustanov. Kot je že znano, se 18. maja odpirajo vrtci in šole za učence prvega triletja, medtem ko se učenci devetih razredov v šolo vračajo 25. maja. Šole in vrtci bodo do konca tedna prejeli podrobnejše informacije, navodila, smernice in protokole ravnanja, ki jih bodo pripravili Nacionalni inštitut za javno zdravje, razširjeni kolegij za pediatrijo in medicino dela ter zavod za šolstvo.

15.15 Goopti in Tuš združila moči

Ponudnik prevozov Goopti in Tušev spletni supermarket hitrinakup.com omogočata dostavo živil v Ljubljani, Celju in Mariboru z okolico. V spletnem supermarketu lahko kupci dobijo vse izdelke, ki jih ponujajo trgovine Tuš, Goopti pa jih dostavi do kupcev. Goopti se je za sodelovanje odločil, ker so morali poiskati nove poslovne priložnosti, saj sta turizem in letalski promet močno okrnjena zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. V skupini Tuš so V zadnjem mesecu beležimo 3600-odstotni porast vrednosti v spletnih naročilih in 13-kratno povečanje prijav v spletni supermarket.

V skupini Tuš v zadnjem mesecu beležijo 3600-odstotno porast vrednosti v spletnih naročilih. FOTO: arhiv skupine Tuš
V skupini Tuš v zadnjem mesecu beležijo 3600-odstotno porast vrednosti v spletnih naročilih. FOTO: arhiv skupine Tuš


14.40 MOL najemnin v mesecu maju za gostinske lokale ne bo zaračunavala

Da bi najemnikom gostinskih lokalov omogočili čim lažji ponovni zagon, bo Mestna občina Ljubljana (MOL) v mesecu maju vsem uporabnikom javnih površin za namene ureditve gostinskih vrtov računala le polovično takso, najemnine za gostinske lokale pa ne bodo zaračunavali. Če bodo v maju tudi v notranjosti začeli obratovati, bodo plačali le polovično najemnino od dneva začetka obratovanja do 31. maja 2020. Oprostitve najemnine v višini 50 % bodo oproščeni tudi najemniki poslovnih prostorov v lasti MOL, ki opravljajo storitveno dejavnost in dejavnost trgovine z neživili.

Drugi najemniki, ki svojo storitev lahko opravljajo, to so trgovine z živili, pisarniška dejavnost, garaže in parkirna mesta, plačila najemnine ne bodo oproščeni. Hoteli, ki imajo rezervirana parkirna mesta za svoje goste, so oproščeni plačila občinske takse od 16. marca naprej in vse do takrat, dokler ne bodo znova začeli delovati.


14.15 NIJZ dal zeleno luč za podrobne ukrepe za zagon športa, o tem danes še vlada

Na pristojnem ministrstvu so prejeli podrobnejše smernice za ukrepe ob ponovnem zagonu športnih treningov in tekmovanj, ki jih je odobril NIJZ. Vlada naj bi ukrepe obravnavala na današnji večerni seji. Podrobnejše smernice za varnostne ukrepe pri izvajanju športnih dejavnosti med pandemijo novega koronavirusa so ključne za dokončni zagon treningov in tekmovanj več kot 60.000 registriranih športnikov v državi. STA

13.20 Krek: Podatki o epidemiji vlivajo optimizem, a ta še ni obvladana

Novookuženi s koronavirusom prihajajo iz žarišč okužb, in ne iz splošne populacije, tako da podatki o epidemiji vlivajo optimizem, meni novi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Glede na to se po njegovih besedah ukrepi za zajezitev epidemije lahko počasi sproščajo, ki pa jih bo treba ob poslabšanju razmer takoj zaostriti. Do odločitve o nadaljnjih sprostitvah ukrepov želijo na inštitutu sicer počakati približno 14 dni, da bi videli rezultate dozdajšnjega sproščanja.

12.45 United Airlines namerava odpustiti skoraj tretjino pilotov

Za letalske družbe, ki med vsemi gospodarskimi panogami veljajo za ene največjih žrtev pandemije novega koronavirusa, slabih novic noče biti konec. Po tem, ko je investicijski guru Warren Buffet delničarjem svojega holdinga Berksire Hathaway na rednem letnem srečanju pred dnevi povedal, da so zaradi močno spremenjenih razmer na področju letalskega prometa kljub enormnim izgubam iz naložbenega portfelja odprodali delnice vseh letalskih družb, zaradi česar so te na borzah strmoglavile še enkrat več kot ob začetku pandemije, so po poročanju Reutersa v družbi United Airlines zaposlene obvestili, da nameravajo oktobra za skoraj tretjino zmanjšati število delovnih mest v poslovodstvu in administraciji, kar pomeni izgubo 3400 zaposlitev. Naj se pripravijo na spremembe, je družba s sedežem v Chicagu, ki s svojimi letali povezuje pet celin in je od začetka koronakrize izgubila več kot dve tretjini svoje borzne vrednosti, obvestila tudi pilote.

Po navedbah Reutersa, ki se sklicuje na navedbe enega od sindikatov, se v United Airlines pripravljajo, da jih bodo odpustili kar 12.250 ali skoraj tretjino vseh. Družba je kot prejemnica vladne pomoči morala sprejeti zavezo, da do 30. septembra ne bo zmanjševala števila zaposlenih ali nižala njihovih plač, zato obsežna odpuščanja načrtujejo takoj po koncu tega obdobja. Poznavalci razmer opozarjajo, da je iz napovedanih ukrepov mogoče sklepati, za koliko se bodo zaradi izbruha koronavirusa prisiljene skrčiti tudi druge letalske družbe. P. Z.

12.42 Zaradi morebitnega podaljšanja izrednih razmer politični spor v Španiji

Španski premier Pedro Sanchez bo moral za novo dvotedensko podaljšanje izrednih razmer v državi, ki so jih uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa, ponovno v parlament. Poslanci naj bi o tem glasovali v sredo, a so številne stranke že kritične do ravnanja manjšinske Sanchezove vlade v času pandemije. 

Izredne razmere so v Španiji razglasili 14. marca in so jih doslej podaljšali že trikrat. Sedanje izredne razmere se iztečejo 9. maja. Stroge omejitve gibanja zdaj postopoma rahljajo. Ponovno so na prostem in ob določenih urah dovoljene športne dejavnosti, odprli so tudi manjše trgovine. 11. maja bo ponovno odprli vrtove lokalov, bodo pa omejili število gostov. STA

12.40 Rusija postaja novo žarišče koronavirusa

V Rusiji so že tretji dan zapored potrdili več kot 10.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so zabeležili 10.102 okužb, vse skupaj pa 155.370. Za covidom-19 pa je umrlo še 95 ljudi, vse skupaj pa 1451. Kljub porastu števila okuženih je stopnja smrtnosti v Rusiji relativno nizka v primerjavi z Italijo, Španijo in ZDA.

11.59 Na Otoku zaradi novega koronavirusa največ smrtnih žrtev v Evropi

V Združenem kraljestvu je s sumom koronavirusne bolezni 19 doslej umrlo že več kot 32.000 ljudi, kar je največ v Evropi. Po podatkih britanskega statističnega urada so od 24. aprila v Angliji in Walesu potrdili 29.648 smrti, kjer je v mrliških listih omenjen tudi covid-19. Ob upoštevanju tovrstnih smrtnih primerov na Škotskem in Severnem Irskem je ta številka 32.313.

Medtem so v Nemčiji doslej potrdili že več kot 164.000 primerov okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 6808 ljudi. STA

11.52 Nov način svetovanja za onkološke bolnike

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije z današnjim dnem uvaja nov način svetovanja in pogovora z onkološkimi bolniki. Brezplačni pogovor in svetovanje po telefonu Onkofon bodo izvajali prostovoljci z izkušnjo raka in strokovnjaki. 



11.50 Dežurna služba psihosocialne pomoči

Iz Združenja invalidov - Forum Slovenije sporočajo, da bodo tudi v maju izvajali dežurno službo psihosocialne pomoči in opore. Namenjena je tako invalidomot tudi vsem drugim državljanom, in to vsak dan v tednu med 8. in 21. uro na številki 041 381 679. Svetuje znani psihoterapevt in sociolog Borut S. Pogačnik z bogatim znanjem suicidologije. 

11.42 Vrata muzejev se odpirajo

Danes so za javnost ponovno odprli Tehniški muzej Slovenije in Prirodoslovni muzej Slovenije. Iz zadnjega sporočajo, da bo za obiskovalce prost vstop do petka, 8. maja. Od danes je prav tako odprt Slovenski etnografski muzej s svojo razstavno hišo pod sloganom Spet z vami (do 10. maja je obisk brezplačen).  

11.30 Včeraj šest pozitivnih, ena smrtna žrtev s covidom-19, doslej skupaj 98

V Sloveniji so v ponedeljek opravili 1338 testiranj in potrdili šest okužb z novim koronavirusom, doslej 1445. Doslej so skupaj opravili 57.474 testiranj. Med 1445 pozitivnimi je 637 moških in 808 žensk.

Znova se je nekoliko znižalo tudi število hospitaliziranih in je s 56 najnižje, odkar beležijo podatke. Prav tako je vedno manj bolnikov na intenzivni negi, v ponedeljek jih je bilo 17, kar je enako kot 25. marca. Še vedno pa počasi narašča število umrlih za covidom-19. Včeraj je umrl en bolnik s covidom-19, doslej skupaj 98, je objavila vlada. Iz bolnišnice so odpustili tri bolnike, doslej 244.



11.29 Rezultati raziskave o razširjenosti covida-19 danes na vladi, jutri predstavitev javnosti

Vladni govorec Jelko Kacin je v izjavi o aktualnem dogajanju glede koronavirusa povedal, da analiza rezultatov nacionalne raziskave glede razširjenosti koronavirusa v Sloveniji še ni končana. Danes se bo z rezultati in prvimi analitičnimi ocenami raziskave seznanila vlada, jutri pa jo bodo predstavili na novinarski konferenci.



Marko Noč, vodja strokovne zdravniške skupine, ki je preverjala ustreznost medicinskih pripomočkov, je dejal, da smo trenutno v fazi njenega izzvenevanja epidemije in da je bila največja zasedenost intenzivnih enot le 35-odstotna.



11.14 V Italiji omilitve ukrepov spremlja visoka rast cen

Italijani se pritožujejo nad povišanjem cen življenjskih potrebščin. Zaradi bolj zapletenega prevoza in pomanjkanja sezonskih delavcev, ki bi pobirali letino, so se cene povišale predvsem pri kmetijskih izdelkih. Cene so se povečale tudi v italijanskem gostinstvu. Italijanski lokali so sicer še vedno zaprti, a številni ponujajo dostavo do doma, so pa zaradi tega zvišali cene. V Italiji od ponedeljka dalje med severom in jugom države ponovno vozijo hitri vlaki, a z omejenim številom potnikov in strogimi zaščitnimi ukrepi. Cene vozovnic so poletele v nebo. Za let italijanske letalske družbe Alitalia na relaciji Rim–Milano je treba odšteti do 375 evrov.

Italijanska trgovinska zbornica Confcommercio predvideva, da bo zaradi pandemije novega koronavirusa v Italiji velik upad potrošnje. Tri četrtine upada potrošnje naj bi odpadlo na modo, vozila, kulturo, prosti čas, turizem in gostinstvo. STA

10.45 V Španiji aprila brez dela ostalo 280.000 ljudi

Število brezposelnih se je v Španiji aprila povečalo za 280.000 na 3,8 milijona, kažejo danes objavljeni podatki ministrstva za delo. Vzrok je predvsem zaustavitev turizma zaradi pandemije novega koronavirusa. Število prejemnikov nadomestila za brezposelnost je doseglo rekordnih 5,2 milijona. Španija je 14. marca odredila karanteno po celotni državi, kar je v veliki meri paraliziralo tamkajšnje gospodarstvo. Z majem so oblasti ukrepe sicer začele rahljati. STA

10.40 V Franciji prva okužba s covidom-19  že konec decembra

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so imeli v Franciji že konec decembra lani, in ne konec januarja letos, kot so domnevali doslej. Okužbo z novim koronavirusom so namreč potrdili pri bolniku, ki so mu decembra diagnosticirali pljučnico, so zapisali v študiji v znanstveni reviji International Journal of Antimicrobial Agents.​

10.30 WHO: ZDA niso podale dokazov, da koronavirus izvira iz laboratorija

Iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so v ponedeljek sporočili, da ZDA niso podale dokazov, ki bi potrdili njihovo trditev, da novi koronavirus izvira iz laboratorija v kitajskem Wuhanu. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sicer konec prejšnjega tedna zatrdil, da imajo veliko dokazov, ki kažejo na to. Kitajska ostro zanika, da bi virus sars-cov-2 prišel iz laboratorija.

10.21 Nova Zelandija morda v odprtje meja z Avstralijo, s svetom še dolgo ne

Nova Zelandija »še dolgo« ne bo odprla meja s preostalim svetom, je povedala novozelandska premierka Jacinda Ardern, ki se je prek videopovezave udeležila zasedanja avstralske vlade. Potovanja med Novo Zelandijo in Avstralijo pa bi lahko omogočili že prej. V tej petmilijonski državi so vse skupaj potrdili manj kot 1500 primerov okužbe, umrlo je 20 ljudi.

10.06  V Termah Zreče začenjajo izvajanje ambulante rehabilitacije

V Termah Zreče so začeli izvajati ambulantno fizioterapijo in postopoma začenjajo delovati posamezne specialistične ambulante. Vrata teras gostinskih objektov v Termah Zreče in na Rogli pa za zdaj ostajajo zaprta. Kot so sporočili, bodo začeli obratovati predvidoma v drugi polovici maja.

10.00 Sodišča širijo nabor delovanja tudi na nenujne zadeve

Sodišča lahko od danes ponovno opravljajo naroke ter odločajo in vročajo sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne. Pri tem morajo upoštevati ukrepe, s katerimi bodo zagotovili varovanje zdravja in preprečili širjenje virusne okužbe, so sporočili z vrhovnega sodišča. Pri tem so spomnili, da tudi v nenujnih zadevah roki kljub vročitvi sodnega pisanja še vedno ne tečejo. Ne glede na to pa lahko stranke tudi v tem času opravijo posamezna dejanja, če tako želijo, in s tem pospešijo sam sodni postopek. STA

9.47 Organizatorji javnih prireditev s predlogi za odpravo posledic prepovedi prireditev

Organizatorji javnih prireditev, ki zaradi prepovedi v sklopu ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa ne morejo več izvajati svoje dejavnosti, so na pristojne institucije naslovili predlog ukrepov za odpravo posledic prepovedi izvajanja javnih prireditev. Kot so zapisali v Gospodarskem interesnem združenju koncertnih organizatorjev Slovenije (GIZ KOS), je ogroženo preživetje posameznikov in tudi celotne panoge. Navajajo, da so številne države že sprejele posebne ukrepe za zaščito glasbene industrije in še posebej za zaščito organizatorjev koncertov in drugih prireditev. STA

09.05 Položaj v avtoindustriji močno poslabšan

Kot kaže najnovejša raziskava münchenskega ekonomskega inštituta Ifo, se je razpoloženje v nemški avtomobilski industriji aprila močno poslabšalo, indeks ocene aktualnega položaja še nikoli doslej ni bil tako nizko.

08.57 Danes je mednarodni dan higiene rok

Če je bila higiena rok že vseskozi ključna pri preprečevanju prenosa okužb in širjenja nalezljivih bolezni, je ob izbruhu novega koronavirusa postala še toliko bolj pomembna, saj se je virus izkazal za izredno prenosljivega. Higiena rok je postala nepogrešljiv del našega vsakdana, postala je dejanje, ki rešuje življenja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje tudi letos pozivajo k skrbni in temeljiti higieni rok.

8.45 Še do 9. maja je čas za uveljavljanje oprostitve marčevskih in aprilskih prispevkov

Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci morajo izjavo prek eDavkov po novem vložiti do 9. 5. 2020 (in NE do 30. 4.), če hočejo oprostitev za marčevske (od 13. 3. 2020 dalje) in aprilske prispevke, ki sicer zapadejo v plačilo 20. 4. in 20. 5. 2020.
Če želijo zavezanci oprostitev majskih prispevkov, ki sicer zapadejo v plačilo 20. 6. 2020, je rok za predložitev izjave nespremenjen, to je do 31. 5. 2020, sporočajo iz Fursa.



7.50 Zaradi novega koronavirusa četrt milijona smrtnih žrtev

Najhuje je prizadeta Evropa z okoli 145.000 smrtnimi žrtvami covida-19, sledijo ZDA z 68.700 smrtmi. Skupaj predstavljata 85 odstotkov vseh žrtev koronavirusa. Število smrti in okužb v najhuje prizadetih državah, kot sta Italija in Španija, že upada. Globalno število okužb s koronavirusom, ki se je začel širiti iz Kitajske, sicer še vedno narašča, trenutno najbolj v Rusiji, kjer zdaj naštejejo okoli 10.000 na novo okuženih na dan. 

7.42 V Bruslju videokonferenci ministrov EU za zaposlovanje in telekomunikacije

Ministri bodo govorili o demografskih izzivih ob pandemiji novega koronavirusa in o nacionalnih ukrepih za ublažitev negativnih posledic krize na trgu dela in gospodarstva (sodeloval bo minister Janez Cigler Kralj) ter o uporabi aplikacij za sledenje stikom okuženih in elektronskih komunikacijskih podatkov v razmerah epidemije covida-19. 

7.30  Komisija DZ za nadzor javnih financ o nakupih zaščitne opreme

Na zahtevo opozicijskih poslanskih skupin SD, LMŠ, Levice in SAB bo komisija razpravljala o gospodarnosti in učinkovitosti porabe javnih sredstev za nakup zaščitne opreme zaradi epidemije novega koronavirusa.

Vlada pa bo predvidoma zaključila obravnavo poročil ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme. Predvidoma danes bo obravnavala tudi izsledke nacionalne raziskave o razširjenosti koronavirusa v Sloveniji. Ni pa še jasno, ali bodo to poročilo tudi predstavili javnosti.



7.25 Slovenija je včeraj vstopila v novo normalnost

V okviru rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so v ponedeljek po več tednih znova dovoljene nekatere dejavnosti, med drugim strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, odprle so se določene trgovine in frizerski saloni. Za udeležbo vernikov pri mašah in drugih bogoslužjih so vrata znova odprle cerkve, molitve so tudi v ljubljanski džamiji in drugih muslimanskih verskih objektih. Parkiranje v mestnih občinah je znova plačljivo.

Preberite še:

Komentarji: