Danska premierka ni navdušena nad Trumpovo idejo

Grenlandija ni naprodaj, poudarjajo na Danskem.

Objavljeno
19. avgust 2019 11.36
Posodobljeno
19. avgust 2019 11.37
Donald Trump, ki bi želel kupiti Grenlandijo, in Melania Trump s sinom Barronom. FOTO: Nicholas Kamm Afp
STA
STA
Danska premierka Mette Frederiksen je med obiskom na Grenlandiji poudarila, da ta otok, ki je trenutno v lasti Danske, ni naprodaj. Ameriški predsednik Donald Trump je medtem potrdil, da njegova administracija preučuje nakup Grenlandije.

»Grenlandija ni danska. Grenlandija je grenlandska. Upam, da to ni bilo resno mišljeno,« je Frederiksenova odgovorila na vprašanje o Trumpovem interesu za nakup otoka. »To je absurdna razprava, tudi (grenlandska premierka) Kim Kielsen je, seveda, jasno povedala, da Grenlandija ni naprodaj, in s tem je konec,« je povedala.

Ameriški predsednik je medtem potrdil, da njegova administracija preučuje nakup Grenlandije, ki je po njegovih besedah strateško zanimivo območje. »Z Dansko smo zavezniki. Ščitimo Dansko, kot ščitimo velik del sveta. In tako je padla ideja, s katero sem se strinjal. Stareško je zanimiva in zanimamo se zanjo. Ni pa to prva prioriteta,« je komentiral Trump in dodal, da še ni dokončno potrjeno, da bo v začetku septembra obiskal Dansko.Tudi njegov gospodarski svetovalec Larry Kudlow je potrdil Trumpovo zanimanje. »Pravim zgolj, da želi predsednik, ki nekaj ve o kupovanju nepremičnin, preučiti nakup Grenlandije,« je dejal. Dodal je, da gre za strateško lokacijo z naravnimi viri.

Ameriški časnik Wall Street Journal je že pretekli petek poročal, da si Trump prizadeva, da bi ZDA kupile Grenlandijo. Časnik je ugibal, da želi okrepiti ameriško vojaško navzočnost na Arktiki. Trenutno je najbolj severni ameriški vojaški kompleks zračno oporišče Thule na severozahodni obali Grenlandije.